Nokia 8: Semmi extra !

Már hónapok óta vártunk a HMD Global Nokia logóval ellátott csúcskészülékét. A bemutatót tegnap késő éjszaka tartották, sajnos semmi olyat nem hozott az eszköz, ami kiemelné a többi gyártó zászlóshajói közül.


A Snapdragon 835 és a 4GB RAM már nem okozott nagy meglepetést, hiszen, a bemutató előtti hetekben több benchmark applikációt is megjárt a mobil. Van egy ragyogó kék névre keresztelt változat ami 6GB belső memóriát kapott és 128GB tárhelyt, ezzel szemben a többi modell, mind 64GB háttértárral rendelkezik. A kijelző 5,3 hüvelykes IPS LCD panel, QHD felbontással, sajnos a HMD nem követte a trendet és elég vastag kávákat találunk körülötte. Négy oldalán 2,5D Gorilla Glass 5 kanyarodik a telefon házába. Az előlap alsó részén a home gomb, a benne rejlő ujjlenyomatolvasóval, mellette pedig a navigációs gombok találhatóak. Felül a szükséges érzékelők, beszédhangszóró és egy 13 megapixeles szelfi kamera, jobb oldalt pedig a finn cég logója kapott helyet.

Jó hír, hogy az összes kamera megalkotásában a Zeiss mérnökei segédkeztek, így a már említett előlapi és a két hátlapi egység is az ő munkájukat dicséri. A két főkamera egyenként 13 megapixeles, monokróm és RGB kiosztásban. Az optikai képstabilizátor mellett, kéttónusú LED vaku és lézeres távolságmérő is segít a szebb felvételek készítésében. A vertikálisan elhelyezkedő modulok f / 2 rekeszértékkel és 1,12 µm pixelmérettel bírnak, ami erősen átlagosnak mondható. Azért érdemes megemlíteni a Nokia bothie névre keresztelt funkciót, aminek köszönhetően az elő és hátlapi kamera képét egyszerre képes élőben közvetíteni a készülék, egyenesen Facebook-ra vagy YouTube-ra. Ez utóbbi egyes felhasználóknak különösen hasznos lehet.

A Nokia Ozo Audio technológia 360 fokos hangfelvételt biztosít, ami szerencsére az élő közvetítések alatt is aktív, így egy jó hangrendszerrel vagy fülhallgatóval kiváló hangzást garantál. Nem maradt le egyébként a jack kimenet, ennek ellenére viszonylag vékony 7,9 milliméteres házat kapunk, IP54 minősítéssel, tehát ha fürdeni azért nem is lehet az eszközzel, de a fröccsenő víztől nem kell féltenünk. Mérete ellenére, sikerült egy 3090mAh kapacitású akkumulátort préselni a házba, töltését usb C csatlakozón keresztül tudjuk megoldani. Sajnos vezeték nélküli töltés nem lesz, bár nem került szóba, de remélhetőleg valamiféle gyorstöltés funkcióval rendelkezik a mobil. A rendszer egyenlőre Android 7.1.1, de valószínű nem kell majd sokat várnunk a zöld robotos rendszer legújabb változatára.

A szokásos kapcsolódási lehetőségek adottak, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványokon, Bluetooth 5.0 és NFC. Az LTE modem 3AC Cat.9-es ami maximum 450 Mbps letöltési sebességre képes. Van még fény-, közelség- és gyorsulásmérő, giroszkóp, elektronikus iránytű és légnyomásmérő is.

Színek tekintetében acélkék, acélszürke, vörösréz és a már említett ragyogó kék közül tudunk majd választani. Az alapmodell (4/64GB) ára 600 euró, ami nagyjából 182 ezer forint. A HMD Global közleménye szerint Európában szeptembertől tudjuk megvásárolni a Nokia 8-at, de szerintem – az eddigi tapasztalatok alapján – egy kis csúszás bekalkulálható.