Note 8 – Megérkezett a Samsung első dupla kamerás mobilja

Már hónapok óta pletykálnak a Note 8-ról, aminek specifikációit is szerintem már fejből tudja a többség. Most megismerkedhettünk vele, tulajdonképpen egy nagyobbra nőtt Galaxy S8 Plus-t kaptunk pár extrával és sok hasznos funkcióval.


Külső szempontjából rögtön feltűnhet, hogy a készülék valamivel szögletesebb a Galaxy S széria legújabb tagjaihoz képest. A kijelző mérete 6,3 hüvelyk, az AMOLED panel felbontása QHD, szintén Infinity Display, a két szélen káváktól mentes.Sajnos az ujjlenyomatolvasó továbbra is a hátlapon van, de legalább mellette rögtön nem a kamera modulokat találjuk, hanem a LED vakut és az érzékelőket.A hátlapi egységek felbontása 12 megapixel és mindkettő rendelkezik optikai képstabilizátorral. Ezek közül egyik, nagylátószögű lencse, másik pedig egy hagyományos modul, amivel kétszeres optikai zoom-ot tudunk elérni. A nagylátószögű objektív dual pixel támogatást is kapott, így nem okoznak neki gondot a szűkös fényviszonyok sem, sajnos a másikból ez kimaradt.

A portré mód sem hiányzik a palettától, egy felvétel után szabadon állíthatjuk a bokeh effektet, mindkét kamera által lőtt képen, majd a nekünk leginkább megfelelőt egy mozdulattal elmenthetjük. A szelfikamera 8 megapixeles, ugyan az mint amivel a Galaxy S8 és S8 Plus-nál is találkozhattunk. A Bixby hangasszisztens is okosodott, segítségével több beállítást is elvégezhetünk a készülék kijelzőjének megérintése nélkül, ez főként a fotók készítése és a galéria kezelése alatt mutatkozik meg.Az S Pen teljes IP68 minősítést élvez, 4096 nyomásérzékenységet tud megkülönböztetni és 108 milliméter hosszú. Minden eddigi trükköt tud, de vannak újak is a tarsolyában. A lezárt képernyőn történő jegyzetelést nagyon sok Note tulajdonos használja, így ez mostantól, kicsit nagyobb szerepet kap. Akár 100 oldalt is tudunk firkálni, a készülék feloldása nélkül, ezeket pedig a lezárt kijelzőn is kint hagyhatjuk és szabadon módosíthatjuk. Szavak helyett, már egész mondatokat is lefordíthatunk, 36 nyelven.

A specifikációk terén nincs meglepetés, Exynos 8895 lapkakészlet és 6GB belső memória, valamint 64GB háttértár. Akinek kevés lenne a tárhely, akár 256Gb-os microSD kártyával is bővíthet. Az akkumulátor kapacitása sajnos csak 3300mAh, ami azt jelenti, hogy ekkora kijelző mellett azért a nap végére igencsak elfárad a kicsike. A töltés usb C porton keresztül kivitelezhető és maradt a jó öreg jack csatlakozó is. A telefon méretei 162,5 x 74,8 x 8,6 milliméter és teljes egészében megfelel az IP68 szabványnak.A kezelőfelület Samsung Experience, Android 7.1 alatt, aminek egyik újítása, hogy az Edge panelra is kitehetünk ikonokat és akár kettő applikáció elindítására is van lehetőség, megosztott képernyőn.Adataink védelme érdekében ujjlenyomat-olvasót, retina szkennert és arcelismerést használhatunk, a megszokott pin és mintás feloldási zár mellett vagy akár kombinálhatjuk is őket. A 4G hálózaton 1Gbps átviteli sebesség is elérhető lenne, ha támogatná a hálózat, e mellett pedig az NFC, és Bluetooth 5.0 sem hiányzik a sorból.

Hazánkban fekete, kék és arany színekben lesz beszerezhető a Note 8 méghozzá 334 990 forintos áron, aki pedig előrendelni a masinát szeptember 14-ig egy ajándék Dex állomást kap mellé.