Bemutatkozott az iPhone 8, iPhone 8 Plus és az iPhone X

A várakozásoknak megfelelően ezúttal három mobiltelefont mutatott be az Apple. Ebből kettő a tavaly debütált széria vérfrissítése, valamelyest erősebb hardveres összetevőkkel és egy kis szoftveres varázslattal. A show-n leginkább várt eszköz az iPhone X, ami nem okozott csalódást nekünk és tényleg a lehető legtöbb extrát bele zsúfolták amit csak lehetett.


Meglepő módon nem az iPhone 7 széria S változatát kaptunk, hanem iPhone 8 és 8 Plus néven érkezett két modell. Ezek közül továbbra is egy 4,7 és egy 5,5 hüvelykes áll majd rendelkezésünkre. A külső szempontjából azért van némi hasonlóság az elődökhöz, viszont az antenna vonalak eltűntek a hátlapról és teljes egészében üveg házat kaptak. A bennük rejlő processzort pedig Apple A11 Bionic-nak nevezték el, ez négy energiatakarékos és két magasabb órajelű maggal rendelkezik, az Apple szerint pedig 25 százalékkal erősebb az előző évben bemutatott modellhez képest. A grafikus chip is igen jelentős változásokon esett át, mivel 30%-al jobb mint ami az iPhone 7 szériában található.

Az iPhone 8 esetében hátul egy kamerát találunk, ami ezúttal is kicsit kiemelkedik a hátlapból, azonban egy picit sarkosabban. A kameráról sokat beszéltek a bemutatón, több téren is tapasztalható fejlődés, de a megapixelek száma nem változott. Tehát maradt a 12, de csiszolgattak a gyenge fényviszonyok melletti képek készítésén, így sötétebben is sokkal mélyebb színeket kapunk. Videofelvétel során pedig 4K-ban 60 fps-el és a 240 fps-es slo-mo módban 1080 p felbontásban is rögzíthetünk. A dupla kamera mellett az iPhone 8 Plus portré módja is fejlesztéseken esett át, még élénkebb fotókat készíthetünk a közeljövőben és több beállítás közül választhatunk.

Az üveg hátlapnak köszönhetően beteljesedett az Apple fanok egy nagy álma, ez pedig a vezeték nélküli töltés, így már az ehhez szükséges padon keresztül tölthetjük majd a készülékeket. Mindezek mellett LTE-A és Bluetooth 5.0 technológiával rendelkeznek a modellek. A tároló 64 vagy 256 gigabájt, egyenlőre ezüst, arany és asztroszürke színek közül választhatunk. Szerencsére továbbra is megmaradt az iPhone 7 egyik jó tulajdonsága, ez pedig a víz és porállóság.

Az iPhone X 5,8 hüvelykes Super Retina kijelzővel rendelkező modell 2436 x 1125 (458 ppi) pixelfelbontással büszkélkedhet és a már a korábban látottak szerint, majdnem az egész előlapot a kijelző foglalja el, ami 83%-os screen-to-body arányt jelent. Mint arról már máskor is lehetett hallani a megjelenítő egy OLED panel, amit állítólag az Apple olyan szinten továbbfejlesztett, hogy több gyermekbetegséget is megszüntettek. Az OLED-nek köszönhetően a kontraszt arány pedig egy az egymillióhoz. Megpróbáltak mindent belezsúfolni amit csak lehetett, tehát a HDR, True Tone és a Dolby Vision technológiák sem maradtak el.

A hardver terén ez esetben is a 6 magos A11 Bionic processzor áll majd rendelkezésünkre 3 GB RAM kíséretében. Az 5,8 hüvelykes megjelenítő pedig 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméteres fizikai adottságokkal ruházta fel az újdonságot. Mivel ez a modell nem kapott home gomb-ot ezért a kijelző érintésével is feltudjuk majd azt éleszteni, egyértelműen ez által pedig az ujjlenyomat (Touch ID) olvasó is kimaradt, helyette a Face ID-t kaptuk. Természetesen az Apple ezúttal sem adott ki hanyag munkát a kezei közül, mivel a a felismerő DOT rendszere 30 ezer láthatatlan pontocskát helyez az arcunkra az azonosításhoz. Ez által simán megváltoztathatjuk a hajunkat is, nem fog problémát okozni és állítólag este is tökéletesen működik. Ezt a biometrikus azonosítót elmondások alapján még a tesztek során egy alkalommal sem tudták sehogyan kicselezni. Számszerűen 1 az egymillióhoz rá az esély, hogy random módon kitudják nyitni, ezzel ellentétben a Touch ID egy az 50 milliós rátával rendelkezik. Az itt elmetett “arcok” ezúttal is csak a készüléken tárolódnak, tehát nem kerülnek kapcsolatban semmiképp az internettel, de persze ezt a Touch ID is elmondhatja magáról.

Az előlapon egy 7 megapixeles kamera kapott helyet, ami szelfizésre tökéletes, főleg úgy hogy mostantól már itt is használhatjuk a portré módot. A hátlapon kettő darab 12 megapixeles modul helyezkedik el egymás alatt, egyik f/1,6 másik pedig f/2,4 rekeszértékű. Mind a két kamera optikai képstabilizátorral rendelkezik, támogatásként pedig négy különböző tónusú villanót is kapunk.

Mivel az iPhone X háza is üvegből készült ezért itt is tudjuk majd használni a vezeték nélküli töltést, amit egyébként jövőre tudunk majd beszerezni AirPower néven, melyen az iPhone-on kívül Apple Watch-ot és AirPods-t is tudunk majd tölteni amennyiben rendelkezünk az ehhez szükséges tokkal. A nagy kijelző és a hatalmas felbontás miatt nem kell aggódunk az üzemidő miatt sem, mivel állítólag még így is 2 órával tovább bírja majd mint a többi modell. Az X is rendelkezik a por, vízlepergető és cseppálló tulajdonsággal tehát könnyen nem tudjuk majd beáztatni sem.

Na, de térjünk ki az árakra is, itt is 64 és 256 gigabájtos variációk állnak rendelkezésünkre, a kisebbet 379.900 Ft-ért a nagyobbat pedig 436.990 forintért tudjuk majd megvásárolni ezüst és asztroszürke színekben. Az iPhone 8 azért jóval barátibb árcédulát kapott, ennek induló ára 264.990 Ft a 8 Plust pedig 303.990 forintól vásárolhatjuk meg.

MEGOSZTÁS