Szándékosan lassítja az Apple a régebbi iPhone-okat

Többször hallhattuk már, hogy az iPhone tulajok egy iOS firssítést követően panaszkodnak, nem úgy működik mobiljuk, mint korábban. Akadozik, lassú, lefagy és még sorolhatnánk, ezzel kapcsolatban most kiadott egy közleményt az Apple.


A múlt héten, egy Reddit felhasználó elégedetlenkedett, miszerint iOS frissítés után már nagyjából csak fele annyi pontot produkált Geekbench-ben készüléke. Ezek után mások is lefutották ezt a kört, – persze szándékosan – és náluk is hasonló eredmények születtek.

Természetesen magyarázat céljából felvették a kapcsolatot a cupertino-i céggel, akiktől pár nap múlva meg is érkezett a válasz. Az Apple közleményében kifejti, hogy a jobb felhasználói élmény és az eszköz élettartamának meghosszabbítása céljából, az iPhone 6, iPhone 6s és iPhone SE mobilok már korábban kaptak egy frissítést, ahol a processzor órajelét szándékosan visszafogták.

Állítólag azért, mert a lítium-ion telepek a hidegben nem működnek megfelelően maximális órajelen fellépő energiaigény mellett, az idő előrehaladtával (minta más gyártók nem efféle akkumulátort használnának) és előfordulhat, hogy a telefon ilyen körülmények között hirtelen sokat merül – akár 30% pár másodpercen belül – vagy kikapcsol. Terveik szerint az iOS 11.2-vel, az iPhone 7 tulajok is megkapják ezt a “szuper” kis funkciót. Utána pedig mindenki mehet megvenni az iPhone 8-at… ja nem, ez már a személyes véleményem.Mindenesetre érdekes, korábban nem igazán emelték ki ezt. Szűkszavúan annyit írtak, hogy “egy javítás, ami az iPhone akkumulátorának karbantartásához szükséges”. Lehet ennek tudatában kevesebben frissítettek volna. Egyébként egy költséges akkumulátorcserével a probléma áthidalható, de akkor sem túl korrekt ez a megoldás, az Apple részéről.