Egy apró hiba miatt könnyedén összeomlik az iOS

A nagyobb cégeknél bevált eljárás, hogy ha valaki hibát fedez fel az általuk készített szoftverben, jutalomban részesítik az illetőt. Hazánkban a korábbi BKV.-s esetből kiindulva úgy tűnik nem igazán ismert a metodika, máshol viszont nem kell tartani a szankcióktól.


Egy fiatal szoftverfejlesztő Abraham Masri rábukkant egy hibára, az Apple üzenetek (messages) alkalmazásában. A bug nem volt kártékony, de könnyedén megfektette az iOS és macOS rendszereket. Első körben jelezte az cupertino-i cég felé, akik nem igazán foglalkoztak a bejelentésével. Ezt követően közzétette Twitteren a linket, ami egy olyan oldalra vezet, ahol a metaadatok rengetek felesleges karakterrel voltak kiegészítve.Ezek kellenek ahhoz, hogy a messages-en keresztül kapott linken előnézetet kapjunk az adott weboldalról. Nem is volt szükség rákattintani a hivatkozásra, amint megkapta egy iPhone vagy Mac, a váratlanul fellépő radikális erőforrásigény miatt egyből belassult, lefagyott vagy újraindult.

Miután az Apple reagált a srác által felfedezett rendellenességre, eltávolította a malőrt okozó kódot, a GitHubon létrehozott weboldalról. A bug egészen az iOS 10-es verziójától él, egyébként ezen a linken volt elérhető, de már nem okoz problémát semmilyen formában azoknak akik megkapják.