MWC 2018: Bemutatkozott a Samsung Galaxy S9 és Galaxy S9 Plus

Továbbra is két méretben, érdekes kamera funkciókkal és erősebb hardverrel érkeztek meg a Samsung legújabb zászlóshajói.


A tavalyi modellekhez hasonlóan ezúttal is 5,8 és 6,2 hüvelykes megjelenítővel jött a Galaxy S széria két legújabb tagja. A Galaxy S8-hoz képest az Infinity megjelenítőt nézve nagy eltérés nem látható, talán egy kicsit szögletesebbre sikerült az idei modell. Egymás mellé rakva láthatjuk, hogy az S8 kávái picit vastagabbak, ami azt jelenti, hogy sikerült még vékonyabbra venni az eddig sem vaskos széleket. A kijelző QHD+ felbontású Super AMOLED panel, mely felett mindkét modell esetében egy 8 megapixeles előlapi kamera helyezkedik el. Ez a szenzor f/1.6 rekeszértékkel rendelkezik, maximális felbontása pedig 1440p. Ezen az oldalon találhatjuk még a mobil (Dolby Atmos) AKG sztereó hangszóróit is melyek 3D hangzást is biztosítanak.

A hátlapon találjuk az új kameraszenzort, ami 960 fps sebességű videofelvételre képes 720p felbontásban. Itt azért meg kell jegyezni, hogy csak 0,2 másodperc lassított felvételt tudunk készíteni, ami nem igazán sok. Szerencsére azt megtehetjük, hogy kijelölünk egy adott részt az élőképen és ha a mobil ezen a részen mozgást érzékel akkor indítja is magától a lassítást, így nem kell szupergyors reflexekkel rendelkezünk. A Galaxy S9 esetében egy 12 megapixeles modul helyezkedik el ezen az oldalon, ami állítható f/1.5-2.4 rekeszértékkel rendelkezik. Ugyan ez a nagyobb modellben szintén megtalálható kiegészítve még egy 12 megapixeles kamerával, ami annyi funkcionálást biztosít mint a Note 8-nál, vagyis van optikai zoom és az élő fókusz funkciónak hála utólag is válthatunk fókusz pontot és mélységélességet. A kamerarendszernek köszönhetően a Samsung nagyon ráment az amgif és emoji témákra, így az iPhone X-hez hasonló emojikat is készíthetünk, de ezek azért jóval eltérnek az Apple által nyújtottaktól. Vegyük csak példának azt mikor egy fotó alapján a mobil készít rólunk egy meseszerű avatart amit testre szabhatunk. Ha már a kameráknál tartunk meg kell jegyezni, hogy a hátlapon található ujjlenyomat olvasó mellett írisz szkennerrel és arcfelismerővel is rendelkezik mindkét modell.

A készülékek háza továbbra is minőségi munka, szerencsére megmaradt az IP68 tanúsítvány, vagyis továbbra sem kell tartanunk a víztől és a portól. Bal oldalon a hangerő szabályzó és a Bixby gombja helyezkedik el, a jobb oldalon pedig a képernyőzáró/nyitó vagy be/kikapcsoló gombot találjuk a megszokott helyen. A 3,5 mm-es jack csatlakozót ezúttal sem hagyta ki a Samsung, itt meg is jegyezték, hogy a jól bevált dolgokat nem dobják ki. Az első körben Midnight Black, Coral Blue és Lilac Purple színekben lesz beszerezhető.

Nézzünk be a ház mögé is, a kamerarendszer és a minimális kávák után, eltérés még a memóriában tapasztalható, ez a Galaxy S9 Plus esetében 6 gigabájtot jelent, míg az alap S9 (továbbra is) csak 4 gigabájttal rendelkezik. A háttértár 64/128/256 GB lehet, amit helyhiány esetén bővíthetünk, de maximálisan 400 gigabájtot képesek kezelni az eszközök. Hazánkba a Samsung saját gyártású Exynos 9810 processzorával érkezik a mobil, ez a chip 10 nanométeres gyártási technológiával készült. Benne 4 db Exynos M3 mag dolgozik 2,9 GHz-en és további 4 Cortex-A55 mag 1,5 GHz órajelen. Más régiókban a Snapdragon 845 processzoros változat lesz beszerezhető, de a korábbi tesztekből már kiderült, hogy az Exynos 9810 lapka erősebb a Qualcomm portékájánál. A bemutatón elhangzott az is, hogy maximális teljesítmény mellett 40%-al teljesít jobban az S9 mint az S8. Grafikus téren egy 12 magos Mali-G72 GPU-ra számíthatunk, ami szintén erősebb a tavalyi modell grafikus egységétől 20%-al. A Galaxy S9 mindössze 3000 mAh-s telepet kapott, a nagyobb variáns pedig 3500 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. A dobozból Android Oreo rendszerrel csomagolhatjuk ki, Samsung Experience 9 felülettel.

Magyarországon március 16-tól tudjuk majd megvásárolni őket, a Galaxy S9 alap ára 280.000 Ft lesz, a Galaxy S9+ pedig 310.000 forinttól lesz beszerezhető.