MWC 2018: Megérkezett az Xperia XZ2 és Xperia XZ2 Compact!

A délelőtt folyamán a Sony is megtartotta rendezvényét Barcelónában, ahol megismerkedhettünk az XZ széria legújabb tagjaival.


Az Xperia XZ2 és XZ2 Compact valóban új formatervvel érkezett, de úgy tűnik a japán cégnél nem szeretnék követni a 2018-at trendet, elég vaskos kávákat találunk a kijelző körül. A szélek valamivel jobban le vannak kerekítve mint eddig, a megjelenítő mindkét esetben 18:9-es HDR10 támogatással és full HD+ felbontással. Az Xperia XZ2 szinte teljes egészében üvegből készült, így támogatott a vezeték nélküli töltés, a kisebbik modell viszont polikarbonát hátlapot kapott. Valami oknál fogva az ujjlenyomat olvasót a hátlapra pozicionálták, pedig szerintem a bekapcsoló gombos megoldás sokkal jobb volt.

Xperia XZ2

Túl sok eltérés nincs a specifikációk terén, az Xperia XZ2 Compact 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik a nagytesó pedig 5,7 hüvelykes panelt kapott. A telefonok rendelkeznek IP65/IP68 védelemmel, Usb Type C porttal, de a jack kimenetet már hiába keressük rajtuk.

A motorháztető alatt Snapdragon 845 lapka és 4 GB RAM-ot kapott helyet mindkét esetben. A tárhely mérete 64 GB, de ha valakinek ez kevés lenne, micro SD kártyával egészen 400 GB-ig bővíthet. A hátlapon az Xperia XZ1-nél megismert 19MP-es, 1/2.3″-os Sony IMX400 szenzort találjuk, f/2.0 rekeszértékkel és prediktív hibrid autófókusszal.

Akárcsak a Galaxy S9 okostelefonok, a Sony újdonságai is képesek 960fps-es lassításra. Igaz itt is némi kompromisszumot kell kötnünk, a felvehető időtartam jelentősen lecsökken a felbontás pedig maximum 1080p lehet. A szelfikamera nem túl izmos, egy 5 megapixeles nagylátószögű modullal kell beérnünk.

Xperia XZ2 Compact

Érdekes, hogy az Xperia XZ2 vastagsága 11,1 milliméter, az XZ2 Compact-é pedig 12,1 milliméter, ennek ellenére 3180 és 2870 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkeznek. Súlyuk 198 és 168 gramm. Lehet az új dizájn megzavarta a Sony évek óta ugyanazzal a külsővel operáló mérnökeit. Természetesen Oreo-val jön mindkét mobil, kapunk Bluetooth 5.0-t és 4G LTE modemet is. A készülékek hazánkban is megvásárolhatóak lesznek, de a hivatalos fogyasztói ár egyenlőre nem ismert.