Szinte a semmiből jött a Sony Xperia XZ2 Premium

Váratlan meglepetéssel kezdte a hetet a Sony, igaz már pár hónapja kitudódott, hogy dolgoznak az Xperia XZ2 Premium-on, de a megjelenéssel kapcsolatban nem lehetett semmit sem hallani. Ráadásul a napokban sem jöttek olyan infók, hogy hamarosan piacra dobnának egy új készüléket.


Az sorozat első tagjait az Xperia XZ2-t és az Xperia XZ2 Compact-ot már február végén az MWC-n megismerhettük. Az újdonság dizájnban nem tér el a két kistesótól, az viszont lényeges, különbség, hogy először a Japán cég történelmében két kamerát találunk a hátlapon. A telefon üveg házzal rendelkezik, mindkét oldalt Gorilla Glass 5 gondoskodik a védelemről. Érdekes módon az 5,8 hüvelykes kijelző képaránya 16:9-es, de más panasz nem jöhet szóba a megjelenítőt illetően, a felbontás 3840 x 2160 pixel, adott a HDR támogatás, Triluminos és X-Reality technológia, a pixelsűrűség pedig 765 ppi.Az ujjlenyomat-olvasót hátul találjuk, közvetlenül a kamerák alatt. A lapkakészlet természetesen Snapdragon 845, mellé pedig 6 GB belső memóriát kapunk. A tárhely mérete 64 GB, akinek ez kevés lenne microSD kártyával bővíthet egészen 400 GB-ig. A Sony a hangsúlyt a kamerákra fektette, a főkamera 19 megapixeles, mellette pedig találunk egy 12 megapixeles monokróm egységet is.

Az előbbi f/1,6-os, míg az utóbbi f/1.8-as rekeszértékkel rendelkezik, a MotionEye Dual AUBE rendszernek elnevezett egységnek, – ami a két szenzor jelét dolgozza fel – nem okoz gondot a minimális fényviszony sem. Videofelvétel során akár ISO12800-as, fényképnél pedig ISO51200-as érzékenységet kapunk. Szuper-lassításnál, mint az Xperia XZ2 vagy XZ2 Compact esetében a maximális felbontás Full HD és 960 képkockát rögzít másodpercenként. Segítségként van LED vaku, lézeres autófókusz és a képstabilizáláshoz öt tengelyes giroszkóp. Az szelfikamera 13 megapixeles, itt is adott a képstabilizálás, a rekeszérték f/2,0 videót max Full HD-ban tudunk vele rögzíteni, talán mondanom sem kell, hogy a hátlapi moduloknál már [email protected] a felső határ.
Az Xperia XZ2 Premium 158 x 80 x 11,9 milliméteres méretekkel rendelkezik, súlya elég tetemes, 236 gramm. A ház IP65/68-as védelemmel rendelkezik, az üveg külsőből kifolyólag a 3540 milliamperórás akkumulátort vezeték nélküli is táplálhatjuk és nem maradt ki a gyorstöltés funkció sem. A rendszer Android 8.0 Oreo, van USB-C port, 4G LTE, Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 5.0, de kihagyták a jack kimenetet. Aki Xperia XZ2 Premium-ra pályázik nyártól tudja majd beszerezni fekete és ezüst színekben, egyenlőre a készülék árát homály fedi.