Gyönyörű külsővel érkezett a Nokia X6

írta: odinsann

Nokia X6

A HMD Global a nyomógombos Nokia 3310 és 8110 után most az X széria egy korábbi kiemelkedő darabját hozta vissza.


Az elmúlt napokban sokat hallhattunk a Nokia újdonságáról, melynek hardverspecifikációi már a mai bemutatót megelőzően kiszivárogtak. A legújabb Nokia mobil X6 néven érkezett, melynek névrokona 8 évvel ezelőtt érkezett Xpress On Music készülékként. A most bemutatott Nokia X6 nem támaszt akkora hangsúlyt a zenére, inkább megjelenésen van a hangsúly.

Az 5,8 hüvelykes IPS LCD megjelenítővel rendelkező telefon kijelzőjének felbontása (FHD+) 1080 x 2280 pixel, a képernyő védelméről pedig Gorilla Glass 3 gondoskodik. Mint az elmúlt időszakban megjelenő eszközök nagy része, a Nokia X6 is rendelkezik, kijelzője felső részében egy szenzor szigettel, melyen a beszédhangszórót, előlapi kamerát és a fény- és távolságérzékelőt találjuk.

Az előlapon elhelyezkedő 16 megapixeles modul f/2 rekeszértékkel bír és az arcalapú feloldást is lehetővé teszi. A hátlapon szintén egy 16 megapixeles kamerát találunk, ami szintén f/2 rekeszértékű, de kiegészül egy 5 megapixeles monokróm kamerával is, melynek optikája f/2,2-es, ezek alatt pedig az ujjlenyomat olvasó helyezkedik el. A hardver a Qualcomm 8 magos Snapdragon 636 rendszerchipje, mely 1,8 GHz-es Kyro 260 magokból áll. A grafikus gyorsításról pedig egy Adreno 509 GPU gondoskodik. 64 gigabájtos tároló mellett 4 vagy 6 GB rendszermemóriával, szerezhetjük be, de van 4/32 GB memóriakiosztással rendelkező változat is. A Nokia X6 akkumulátora 3060 mAh-s, melyet USB Type-C csatlakozón keresztül tölthetünk Quick Charge 3.0 gyors-töltéssel, ami fél óra alatt 50%-os töltést garantál.

A sim tálca két nano sim befogadására alkalmas, de ha csak egy kártyát használunk akkor memóriakártyát is helyezhetünk az egyik foglalatba. Elsőként Kínában lesz megvásárolható május 21-től az eszköz, az alapmodell ára átszámítva 55 ezer forint, a csúcsmodellért pedig 72.000 Ft-ot kérnek majd el. Arról egyenlőre nem beszéltek, hogy a többi piacon mikor tudjuk majd megvásárolni az újdonságot. Dobozából Android 8.1 rendszerrel csomagolhatjuk ki a Nokia X6-ot, kék, fekete vagy ezüst színben.

forrás: gsmarena