Három új Nokia mobilt mutatott be a HMD Global

A HMD Global tegnap három új készülékről rántotta le a leplet, a mobilokkal a belépő és a középkategóriát frissítik, de a hozzájuk társuló árcédulából kifolyólag nem igazán számít jó vételnek egyik telefon sem.


A Nokia 2.1 Android Oreo (Go Edition) rendszerrel érkezett. Kijelzőjének mérete 5,5 hüvelyk, ami mellé 16:9-es képarány és 720 pixel felbontás társul. A lapkakészlet Snapdragon 425, az akkumulátor kapacitása pedig 4000 milliamperóra. Eddig még egész korrekt kis szerkezet pláne ha azt nézzük, hogy a hivatalos hazai fogyasztói ár 29 900 forint.Az előlapi sztereó hangszórók is vonzóak lehetnek, viszont a be kell érnünk 1 GB belső memóriával és 8 GB tárhellyel, utóbbi már két éve is kevésnek bizonyult volna. A hátlapi autófókuszos kamera 8 megapixeles felbontással rendelkezik, az előlapi egység pedig 5 megapixeles. Júniusban válik globálisan elérhetővé az újdonság, a polikarbonát házas Nokia 2.1-et kék/réz, kék/ezüst és szürke/ezüst színekben tudjuk beszerezni.

A trió tagjai közül talán a Nokia 3.1 válhat a legsikeresebbé. Az 5,2 hüvelykes IPS érintőképernyő 720 x 1440 pixel felbontással rendelkezik. A motorháztető alatt MediaTek 6750 lapkakészletet találunk, 2 GB RAM és 16 GB belső tárhely társaságában. Egyes régiókban viszont kapható lesz 3/32 GB-os variáns is. Itt már a polikarbonátot fémre cserélték, a készülék kék/réz, fekete/króm, fehér/vas színekben lesz megvásárolható.A hátlapi kamera 13 megapixelesre hízott, a szelfi modul nem változott az elődhöz képest, tehát 8 megapixeles. Az akkumulátor kapacitása 2990 milliamperóra, negatívum, hogy a gyártó kihagyta az ujjlenyomat olvasót. A Nokia 3.1 kezdőára nálunk 55 ezer forint lesz.

A Nokia 5.1 több fronton is erősödött. A 18:9-es képaránnyal rendelkező IPS LCD kijelző mérete 5,5 hüvelyk, felbontása pedig 1080×2160 pixel. A nyolc magos, maximum 2 GHz-es Helio P18 lapkakészlet 40 százalékkal gyorsabb mint az elődmodell rendszerchipje. A ház szintén alumíniumból van és a hátlapon már találunk ujjlenyomat olvasót is. A főkamera 16 megapixeles felbontást, fázisérzékelős autófókuszt és két tónusú LED vakut kapott. A másodlagos modul a Nokia 3.1-ben is helyet kapó 8 megapixeles egység, 84,6 fokos látószögű objektívval.Érdekes módon a nagyobb házba kisebb telep jutott, számszerűsítve ez 2970 milliamperórát jelent, amit microUSB porton keresztül tudunk tölteni. Memória szempontjából 2/16 és 3/32GB-os változatok kerülnek majd forgalomba és lesz microSD bővítési lehetőség is. Júliusban válik elérhetővé a Nokia 5.1 viszonylag magas, 70 ezer forintos áron és ez még csak az alapmodell.