Már letölthető az iOS 12

írta: odinsann

Tegnap elérkezett hát a nap amire már elég sokan vártak, az Apple elérhetővé tette a iOS legújabb verzióját.


Már a WWDC-n megismerhettük az iOS 12 újdonságait és mint ahogy minden nagyobb rendszerfrissítésnél most is kaptunk egész hasznos dolgokat, persze akad olyan is amit nem fogunk használni. Sajnos a csoportos facetime beszélgetést egyenlőre elhalasztották, így arra még egy picit várunk kell, de remélhetőleg azt is hamarosan megkapjuk.

Az Apple szerint a teljesítmény kétszer olyan gyors lett az iOS 12-nél mint a 11-nél, véleményem szerint egy pici gyorsulás észrevehető de azért nem lett kétszer gyorsabb a telefon. Az iOS 12-t egy iPhone 5S-en teszteltem és az alkalmazások megnyitásánál sem tapasztaltam jelentős gyorsulást, de az éppen futó appok közötti váltás jelentősen felgyorsult. Előbbinél egyébként 40-50%-ot ígértek, de gyorsabb lett ez a lényeg, csiszolni pedig utólag is lehet rajta.

Újítás érkezett az AR-t illetően is, a Pixarral karöltve egy új fájlformátumot hoztak létre USDZ néven ami rengeteg mindent fog majd tudni, de erről egyéb részleteket sajnos nem tudtunk meg és a frissítés után sem lettem okosabb. Érkezett egy új gyári alkalmazás is Measure néven, ami egy mérő applikáció, ugyan tele van az App Store ilyenekkel, de csak egy gyári szoftverről van szó.

Megérkezett az ARKit 2 is, ami szintén több újdonságot tartalmaz, de kiemelném azt, hogy hamarosan többen is jelen lehetünk ugyan abban a kiterjesztett valóságban, vagyis jöhetnek a multiplayer AR appok.

A fotók alkalmazás is okosabb algoritmust kapott, a keresés még jobb lesz mint eddig és kapunk egy For You felületet is ami a korábbi fotóemlékek, régi képek, pillanatok megosztását javasolja. Ha a jövőben egy albumot átküldünk ismerősünknek akkor az ő telefonja magától begyűjti azokat a fotókat amin ő látható és azt külön mappába rendezi.

A Siri is új funkciókat kapott Shortcuts néven, amit lényegében egy automatizálás a Siribe intergrálva, sajnos mivel még midig nem tud magyarul a hölgy így nehezen tudjuk kihasználni ezeket. Ennek ellenére arról lenne szó, hogy ránk szól hogy vegyük le a hangot ha pl. moziban vagyunk vagy figyelmeztet ha valakinek a születésnapja van.

A gyári alkalmazások terén megújult a hangjegyzet és már elérhető iPad-en is, illetve a News nevű app és az iBooks is szebb lett. Megérkezett a Digi Healt, ami egy olyan alkalmazáscsoport, ami folyamatosan szemmel tartja, hogy mikor, hol és mire használjuk a telefonunkat és alkalmanként ránk is szól ha túlzásba visszük a készülék nyomkadását, hogy pihenjünk egy kicsit.

Az Animojik is bővültek, már még több áll rendelkezésünkre és a nyelvünket is kidughatjuk, ezt is érzékeli a telefon. Illetve ugyan úgy mint a Samsungnál létrehozhatjuk önmagunk digitális Animoj változatát.

Egy számomra elég lényeges funkciót is sikerült felfedezni, a kulcskarikában elmentett jelszavakat egy bejelentkezésnél az ujjlenyomat olvasóval pillanatok alatt elővarázsolhatjuk és semmit sem kell gépleni, ez azért megkönnyíti mindennapjainkat.

Egyenlőre ennyit az iOS 12-ről, várjuk a ti tapasztalataitokat is a rendszerrel kapcsolatban.

forrás: apple