155 ezer dolláros bírságot kapott a TikTok helytelen adatkezelés miatt

Nem elég az indiai tiltás, a kisebb-nagyobb vállalatok és érdekcsoportok negatív felszólalásai, az USA külügyminiszterének nyilatkozata, most Dél-Korea is tűz alá vette a népszerű videómegosztót.  

Peking miatt egyre több kínai tech vállalat kerül nehéz helyzetbe. A Huawei ügye valószínűleg mindenki számára ismerős, az amerikaiak szerint a kínai kormány egy nemzetbiztonsági törvény miatt arra kényszeríti a tech cégeket, hogy működjenek együtt a különböző nemzetvédelmi szervezetekkel és “nyissanak egy hátsó kaput” a hatóságok részére. Mivel Kína már Honkongra is kiterjesztette ezt a törvényt, a TikTok is célkeresztbe került.

Egyre több kormány van azon a véleményen, hogy az alkalmazás személyes adatokat továbbít Kínába ezért több országban vizsgálódnak a TikTok ellen. A napokban a Koreai Kommunikáció Biztosság 155 ezer dolláros bírságot szabott ki videómegosztó tulajdonosával a ByteDance Ltd.-vel szemben. Mert a cég állítólag nem védi eléggé a fiatalabb felhasználók személyes adatait, különös tekintettel a demográfiai adatokra.

A KCC októberben kezdte meg a vizsgálatot és megállapították, hogy a 14 évnél fiatalabb gyerekek adatait a TikTok a szülők, gyámok beleegyezése nélkül gyűjtötte össze. A KCC szerint 2017. május 31. és 2019. december 6. között 60.007 gyermekkorúról gyűjtött információt a TikTok és azt is elfelejtették a érintettekkel közölni, hogy ezeket a tengerentúlon is felhasználják majd.

A vizsgálat az is feltárta, hogy az adatokat átadták az Alibaba Cloud, a Fastly, az Edgecast és a Firebase részére. Nyilván ez nem “jótékonysági szándékkal” történt meg, hanem kapott érte valamit a ByteDance Ltd. A 155 millió dolláros bírság egyébként a vállalat dél-koreai éves bevételének 3 százaléka, ami a legmagasabban kiszabható büntetés az országban.