A moduláris telefonoké a jövő?

Amint azt a 2016-os MWC-n is láthattuk az LG G5 lett az egyik elsőnek nevezhető moduláris telefon ami a piacra került. A modul rendszer lényege, hogy a telefon egyes alkotó elemeit vagy minden egyes elemét mi magunk tudjuk cserélgetni mindenféle műszaki tudás nélkül. Mint az asztali PC-k körében, akár erősebb processzort, több RAM-ot, nagyobb tárhelyet tudjunk, majd készülékünkbe rakni. Ezért ha valaki például sokat fényképez a telefonjával, egyszerűen bemegy majd a boltba és vesz bele egy jobb kamera modult, nagyobb tárhelyet. Aki inkább a játékokat részesíti előnyben jobb processzort és Gpu-t is tehet majd a készülékébe. Az elkövetkezendő pár évben kiderül, hogy marad-e az eddigi szisztéma miszerint egy gyártó adott termékét vesszük meg (pl.: Galaxy S7) vagy mindenki maga válogathatja össze milyen hardver legyen a mobiljában. Mindehhez az is kell, hogy a nagyobb gyártók látnak-e potenciált ebben a modul rendszerben vagy sem. Csak így nyílik lehetőségünk majd arra, hogy egy adott modult több gyártótól is megtudjunk venni.

ara 1

Anno a Motorola fejlesztőinek agyából jött az ötlet, hogy piacra dobnak egy moduláris telefont. Mivel a céget a Google felvásárolta, így jelenleg ők dolgoznak rajta és Project Ara néven fut.
Több nevesebb partnert is a soraikban tudhatnak már, mint például a  Rockchip, a Foxcoon, a Quantana és a Toshiba. Természetesen Android operációs rendszer lesz a készüléken ,de egy módosított változata. A módosított változat azt takarja, hogy a tervek szerint “hot swap” módon tudjuk majd bővíteni telefonunkat, az az egy másik modul cseréjéhez nem lesz szükség az eszköz kikapcsolására. Az elmúlt hónapokban sok információ derült ki a project-ről. Többek között, hogy a Google úgy döntött a cserélhető kamera modulok miatt többféle hátlapra lenne szükség a mobilhoz, így annak nem lesz hátlapja. Itt jött a probléma a prototípus megbukott az ütésállósági teszten. A modulokat egymáshoz elektropermanens mágnesek fogják össze, a leejtés során a modulok valószínűleg egyszerűen kiestek. Ezért a Google el is csúsztatta a megjelenést 2016-ra. Az eszközt pár hete tesztelték a GFXBench és a Geekbench weboldalán, ahol olyan információkat tudhattunk meg róla, hogy az operációs rendszer Android 6.0; full Hd felbontás, valamint egy specifikációt a készülékről (Snapdragon 810, 3 Gb RAM, 5 MP kamera) ami igazából nem lényeges mivel a cserélhető hardverek a project alapja.

Az biztos, hogy a moduláris rendszernek van még hová fejlődnie és az is kérdés, hogy mennyire lesz rá igény. A Google “lego mobiljának” Spirit 2 nevű prototípusa az idei évben jelenik meg az USA-ban ha nem lesz ismét csúszás, pontos dátumot még nem tudni. Mindenesetre az más most látszik, hogy elég ambiciózus tervnek lehetünk nyomon követői. Várjuk a további fejleményeket.

ara 2.png

 

MEGOSZTÁS