Komoly biztonsági rést találtak a Galaxy S10 mobilokon

Szinte nincs olyan csúcsmobil, amit néhány vállalkozó szellemű felhasználó ne venne alaposabban górcső alá. Ahogy egyre jobban elterjednek az arcalapú feloldást is támogató eszközök, a rengeteg biztonsági problémát is hozzák magukkal.


Jelenleg kettő fajta arcalapú feloldást különböztetünk meg, az egyik a 2D-s, ez kevésbé biztonságos és a nagyobb gyártók már évekkel ezelőtt is előszeretettel bepakolták mobiljaikba. Manapság a kínai cégek készülékeiben is benne van ez a technológia, akik a Face ID sikerén felbuzdulva próbálják meg kihasználni a vásárlók tudatlanságát. A 2D-s arcalapú feloldás egyáltalán nem mondható biztonságosnak.Akár már egy képpel is -amin a tulajdonos látható – feloldhatunk egyes telefonokat. A 3D-s arcazonosításnál azért már nem ilyen egyszerű a helyzet. Itt a szenzor több ezer láthatatlan pontot vetít ki az arcunkra, az így kapott adatokból precíz “domborzati képet” alkot az arcról. Ezt már elvileg nem lenne olyan könnyű kitrükközni, de most úgy tűnik a Galaxy S10 mobiloknál egy biztonsági rés miatt van erre lehetőség. Akik előrendelték a Samsung új csúcsmobiljait, holnap már meg is kapják, persze kicsi arra az esély, hogy valaki épp a te adataidra pályázikViszont mindenképp jó ezzel tisztában lenni és legalább addig még nem érkezik meg a javítás, beállítani valami más biometrikus azonosítást. Állítólag már a tulajról kreált rajzzal is átverhető a rendszer. Ha valaki nem rajzol túl jól akkor sincs nehéz dolga, hiszen elég egy képet készíteni a tulajdonosról másik telefonnal.

Ezt kell a Galaxy S10e, Galaxy S10 vagy Galaxy S10 Plus elé tartani és már sikeres is a feloldás. Fontos megemlíteni, hogy létezik az arcfelismerés beállításai között egy gyorsabb felismerés névre hallgató opció is, ha ez aktív akkor a mobil felismerheti gazdáját egy kép vagy videó alapján is. Ezzel még nem is lenne gond a probléma ott kezdődik, hogy ezt kikapcsolva is sikerrel átverhető a biztonsági zár. A Samsung még nem reagált a történtekre, de szerintem nem kell sokat várni az első hivatalos közleményre.

forrás: youtube