Kiderült miért állt le szerdán világszerte a Facebook

írta: remake

Biztosan ti is észrevettétek, hogy szerdán elég furán viselkedett a Facebook. A többségnél valószínűleg be sem töltődött, akinek mégis, lassú volt vagy éppen nem tudta elolvasni az üzeneteket, nem lehetett kommentet írni és még hosszasan lehetne sorolni.


Mi a posztokat hiába időzítettük be azok nem osztódtak meg automatikusan. Amelyiket pedig manuálisan tettük közzé egy embert sem ért el, ezért inkább másnap reggel osztottuk meg őket. A probléma világszintű volt és még a Facebook által bekebelezett WhatsApp-os is érintette. Csütörtökön jött is a hivatalos közlemény miszerint szerver konfigurációt végeztek és ezért voltak fennakadások. Ez a művelet több mint 14 órán át tartott.

Egy ilyenre azért lehet készülni, manapság már több olyan lehetőség is van, hogy a felhasználók ne vegyenek ebből észre semmit. Egy akkora cég mint a Facebook nyilván tisztában is van ezzel. A közlemény szerint tehát “karbantartás” volt, de a kísérteties módon a The New York Times aznap pont arról írt, hogy megkezdődött a nyomozás a Facebook ellen, felhasználók adataival való visszaélés miatt. A forrás névtelenséget kérő informátorai szerint, a közösségi oldal megállapodott két másik vállalattal és hozzáférést biztosított nekik a felhasználók személyes adataihoz.A Times megkereste a Facebook-ot az esettel kapcsolatban, de nem válaszoltak semmilyen kérdése. Azt viszont elismerték, hogy valóban vizsgálatot folytatnak ellenük és elmondták mindenben együttműködnek hatóságokkal. Úgy néz ki ez már a második ilyen eset, – ami kiderült – a 2015-ös Cambridge Analytica botrányt követően több ismert személy és cég is törölte magát az oldalról. Azóta azon vannak, hogy visszaszerezzék a felhasználók bizalmát ennek érdekében több adatvédelemmel kapcsolatos újítást is bevezettek, de úgy tűnik ezek csak látszatintézkedések voltak. Akárhogy is történt egy ilyen mértékű karbantartatás előtt azért lehet értesíteni a népet, de azt nem lehet előre látni mikor kopogtat az FBI az ajtón.

forrás: facebook, nytimes

MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress a [email protected] e-mail címen.