Már készülnek az 5 nanométeres Apple processzorok

A TSMC (Tajvan Semiconductor Manufacturing Company) bejelentette, hogy már készen áll az Apple jövőbeli processzorainak gyártására, de ezekkel a chipekkel csak a jövőre érkező iPhone modelleken találkozhatunk.


Már 2016 óta a TSMC felel a cupertinói cég mobiljaiba kerülő rendszerchipek gyártásáért, érezhetően kitűnő munkát végeznek, mivel az Apple telefonokba kerülő chipek elég brutál teljesítményt nyújtanak és évekig zökkenőmentesen használhatók. Az Apple is teljes mértékben meg van elégedve a gyártásárt felelős TSMC-vel és már biztosra vehetjük, hogy a 2020-ban debütáló iPhone modellekbe a TSMC gyártósorain készült processzorokat találjuk.

A jelenlegi csúcsprocesszor az Apple A12 Bionic 7 nm-es gyártástechnológiával készült, a jövőre érkező CPU-k pedig már 5 nanométeresek lesznek. Ebből adódóan pedig még kevesebb energiát fognak felhasználni és állítólag 15%-os sebességnövekedést is el tudtak érni a Cortex A72-es magok esetében. Megtudtuk, hogy 1,8-szorosára nőtt a 7 nm-es technológiával készített chipekhez képest a komponensek sűrűsége is.

Idén még biztosan 7 nm-es processzorral érkeznek a szeptemberi iPhone mobilok, jövőre pedig már láthatóan megnyílik az út a kisebb csíkszélességű lapkák számára is. Valószínűleg a Qualcomm is dolgozik már saját 5 nm-es chipjén és vélhetően ők sem fognak sokat késlekedni azzal, hogy eláruljanak pár érdekes dolgot az újdonsággal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek: Kulcsfontosságú embert veszített el az Apple?

FORRÁSandroid authotory
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalamat, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.