Visszatér az ujjlenyomat olvasó az iPhone készülékekbe?

A tavaly előtt bemutatott iPhone 8 sorozatot követően az Apple mobiljai már nem kaptak ujjlenyomat olvasót, helyette a 3D arcfelismerést használják az azonosításra, egy most benyújtott szabadalom szerint azonban úgy néz ki, hogy kijelzőbe integrálva visszatérhet ez a biometrikus azonosító.


A jelenleg kereskedelmi forgalomban megvásárolható készülékek kijelzőjében ultrahangos vagy optikai ujjlenyomat olvasót találunk. Természetesen mindegyiknek megvan a maga hátrány és előnye is. Az ultrahangos ujjlenyomat olvasó biztonságosabb és gyorsabb, de az azonosításhoz mindenképpen tiszta ujjak kellenek, tehát koszos vagy nedves felülettel nem képes az azonosításra. A másik változatnak ez nem okoz gondot, de egy leheletnyivel lassabb a beolvasás és az eddigiek alapján könnyebben átverhető.

A nevesebb gyártókhoz hasonlóan az Apple is ultrahangos ujjlenyomat olvasóval látná el készülékeit, legalábbis erről árulkodik egy szabadalom melyet már jó ideje benyújtottak. A cupertinói cég egy akusztikus jelátalakító segítségével az elektromos jelet mechanikusra alakítaná át, illetve szükség esetén fordítva is. A szabadalom szerint a technológia képes lenne az ujjlenyomaton kívül más dolgokat is beolvasni, mint például a tenyér, fül, vagy arc képét. Talán még képes lenne egy telefonhívás során a felhasználót a füle alapján is beazonosítani.

Ha minden igaz akkor a kijelző teljes felülete alkalmas lenne az azonosításra, vagyis nem csak egy adott ponton mint a legtöbb telefonnál, sőt még a szívritmust és a légzést is tudná olvasni. Mivel nem éppen egy mai szabadalomról van szó ezért lassan már ideje lenne a bevezetésnek, mivel 2016 harmadik negyedévében nyújtották be.

FORRÁSgsmarena
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalamat, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.