Megfizethető pop-up kamerás mobilt mutatott be a Huawei

Túlzás lenne azt mondani, hogy a semmiből jött Huawei P Smart Z, hiszen az elmúlt hetekben elég sűrűn halhattunk a mobilról. A különlegessége, hogy ez a Huawei első mechanikusan előugró szelfi kamerával szerelt telefonja és egy középkategóriás eszközről van szó, így biztos nem kell egy fél vagyont otthagyni érte.


A specifikációkról az elmúlt időszakban már mindent megtudhattunk, ezen a téren nem is okozott meglepetést a kínai gyártó. A kijelző 6,59 hüvelykes LCD panel 19,5:9-es képaránnyal és 1080 x 2340 pixel felbontással. A megjelenítőt körülölelő kávák nem túl vastagok, de azért már láthattunk vékonyabbakat is mondjuk felsőkategóriás eszközöknél, de nem egy súlycsoport, szóval lényegtelen. Az előlapi kamera 16 megapixeles, a Huawei tesztjei alapján akár 100.000 ciklust is kibír és 1 másodperc alatt előugrik.A másik különlegesség, hogy ez a kis szerkezet 12 Kg-os oldalirányú erőnek is ellenáll, ezt a Huawei egy rövid videóval szemléltette is. A hátlapi kamerákból már érezhető, hogy egy megfizethető okostelefonról van szó, a főmodul 16 megapixeles, ami mellé 2 megapixeles mélységérzékelős szenzor társul. Rengeteg AI funkció adott, a rendszer több mint 500 jelenetet képes felismerni, 22 kategóriában. Van még LED vaku, HDR, panoráma mód és maximálisan Full HD videórögzítési lehetőség, tehát semmi extra.

Persze ennek megfelelően a Huawei P Smart Z ára sem vészes, az Amazonon Olaszországban 280 eurót kérnek érte, ami 91 ezer forintnak megfelelő összeg. Ebbe már a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó sem fért bele, a biometrikus azonosítót a szokott helyen a hátlap közepén találjuk. A motorháztető alá Kirin 710F került, 4 GB belső memóriával és 64 GB tárhellyel kiegészülve. Van micro SD bővítési lehetőség is, akár 512 GB-os kártyát is kezel az eszköz.Az akkumulátor kapacitása 4000 milliamperóra, de gyorstöltésről nem esett szó, mindenesetre a telepet USB C porton keresztül tudjuk tölteni, ami csak azért nagy szó, mert a P smart 2019 csak micro USB-t kapott. Gyárilag EMUI 9.0-t futtat a masina Android 9 Pie alapokon. A megjelenéssel kapcsolatban még semmit nem tudunk, az Amazonon 1-2 hónapos szállítási idő van feltüntetve és több európai országban is beszerezhető lesz a készülék, talán nálunk is.