Bemutatkozott „a világ legbiztonságosabb okostelefonja”

A finn Bittium már több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a rádió és telekommunikációs eszközök gyártása terén. Számítógépes biztonsági szoftvereik is vannak, de főleg a hadseregnek szoktak dolgozni. A héten viszont bemutatták a világ legbiztonságosabb okostelefonját a Bittium Tough Mobile 2-t.


A cég szerint az eszköz szakmai és személyes használtra is tökéletesen alkalmas, többrétegű biztonsági struktúrával rendelkezik és az Android 9 Pie egy speciális verzióját futtatja, saját szoftverüket integrálták a forráskódba. Ez biztosítja, hogy a készüléken tárolt adatok és az adatátvitel a lehető legbiztonságosabb legyen. Számos titkosítási, hitelesítési és kulcskezelési funkcióval rendelkezik a masina. Ha szükséges a rendszer letiltja a mikrofonokat, kamerákat vagy a Bluetooth-t egy gombnyomásra.

A Tough Mobile 2 kompatibilis a cég saját szoftverével a Bittium Secure Suite-al, ez által adatainkat bárhonnan elérhetjük, távolról tudjuk kezelni mindezt teljesen titkosított formában. Több hatóságnál is járt már a készülék, akik szerint akár kormányzati tisztviselők is használhatják. Ahogy az ilyen spéci mobilnál lenni szokott, nem éppen csúcshardver van a burkolat alatt.

A Bittium Tough Mobile 2 meglehetősen vaskosra sikeredett, ebből adódóan IP67 és MIL-STD-810G szabványokat is kapott. A kijelző egy 5,2 hüvelykes panel Full HD felbontással és akár kesztyűvel vagy vizes állapotban is tudjuk használni. A lapkakészlet az abszolút középkategóriás Snapdragon 670, ami mellé 4 GB belső memóriát és 64 GB tárhelyet kapunk, micro SD és eMMC bővítési lehetőséggel. A kamerákkal sem szállt el a gyártó, a hátlapon 12 megapixeles modul teljesít szolgálatot, előre pedig 5 megapixeles egység került.

Van Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC és előlapi sztereó hangszóró. A méretes ház ellenére csak 3000 milliamperórás akkumulátor gondoskodik az energiaellátásról, mindenféle gyorstöltés nélkül. Láthatóan nem az átlagfelhasználóknak készült a mobil, erről árulkodik az 1550 eurós árcédula is, aki mégis kedvet kapna, a gyártó hivatalos oldalán tudja megrendelni.