A Google szerint komoly biztonsági kockázatot jelenthet a Huawei operációs rendszere

A Global Times forrása szerint saját szoftvere Oak OS néven érkezhet meg a nemzetközi piacra, míg Kínában HongMeng OS-nek fogják hívni. Ha nem javulnak a dolgok, a start valamikor augusztus vagy szeptember környékére tehető.


Az Egyesült Államok döntése miatt a Google kénytelen volt visszavonni a Huawei Android licencét, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kínai cég nem használhatja a zöld robotos rendszert készülékein. A Huawei már évekkel ezelőtt elkezdett készülni a keresőóriással való szakításra, így mondhatni nem voltak felkészületlenek.

Saját szoftverük fejlesztését még valamikor 2012-ben kezdték és ha már biztosan nem születik megállapodás a Googel-al vagy az amerikai kormánnyal, akkor be is fogják vetni. – mondta egy korábbi interjúban Richard Yu a kínai cég egyik vezetője. Ez egyébként a gyártó minden jelenleg forgalomban lévő és a közeljövőben piacra kerülő készülékeire telepíthető lesz. Az USA által adott 90 napos határidő csak augusztus második felében jár le addig azért nincs olyan sok idő ezért érthető, hogy a Huawei most nagyon ráhasalt a saját rendszerére, egyes hírek szerint már tesztelik is. A Financial Times arról számolt be, hogy a Google figyelmeztette az Egyesült Államok kormányát, hogy a Huawei feketelistázásának több biztonsági kockázata is lehet.Mivel az Android nyílt forráskódú, meg van rá az esély, hogy egy Android alapú rendszert hoz létre a kínai cég, ez pedig valószínű nem lesz olyan biztonságos mint a Google féle szoftver, amire minden hónapban jönnek a biztonsági javítások. A Financial Times egyik forrása szerint a Huawei féle hibridrendszer nagy eséllyel több hibával is rendelkezik, így a Huawei telefonok nagyobb biztonsági kockázatot jelenthetnek majd a jövőben az Egyesült Államokban.