2024-től vége a Lightning csatlakozónak

A napokban hivatalosan is megszavazták, hogy az Európai Unióban a 2024-es évtől kezdve az USB Type-C csatlakozó lesz a hivatalos szabvány, minden kis és középméretű készüléknél.

Az utóbbi években már egyre nagyobb hangsúlyt kapott az interneten,  az hogy az Apple végre elhagyhatná a Lightning csatlakozóját, emellett egységesíteni kellene a csatlakozókat, hogy csökkenjen az e-hulladék. Úgy tűnik, hogy végre sikerült elérni ezeket a célokat.

A napokban hivatalosan is megszavazták, hogy az Európai Unióban a 2024-es évtől minden kis és közép méretű eszközön USB Type-C portnak kell szerepelnie a töltéshez. Ez egy hatalmas lépés, hiszen itt nem csupán az okostelefonokról van szó, hanem ide tartoznak a kamerák, a hordozható játékkonzolok, az e-olvasók és a laptopok is.

Utóbbinál a törvény hatályba lépésétől fogva összesen 40 hónapjuk, azaz 3,3 évük lesz arra, hogy megfeleljenek ennek az intézkedésnek, tehát ők egy kis haladékot kapnak. Persze ez nem egy hatalmas újítás, hiszen nagyon sok jelenleg is kapható termék rendelkezik már Type-C csatlakozóval.

Talán a gyártók közül az Apple jár a legrosszabbul, hiszen az okostelefonjain már nem használhatják majd a Lightning csatlakozót, se a fülhallgatóknál, se a tableteknél. Természetesen nekik is be kell majd tartani a törvényt, de kérdéses, hogy hogyan fogják ezt kivitelezni. Több helyen már arról is lehetett olvasni, hogy akár teljesen eltüntethetik a töltőnyílást a készülékről és csak a vezeték nélküli töltésre fókuszálhatnak majd.


Forrás