49 alkalmazás amit semmiképp se tölts le ha Androidos mobilod van

KRAKOW, POLAND - 2018/11/27: Google Play Store app is seen on an android mobile phone. (Photo by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A múlt héten a Google bejelentette, hogy együttműködésre lép az ESET, a Lookout és a Zimperium biztonsági cégekkel. A szövetség célja az, hogy minél kevesebb fertőzött applikáció kerüljön a felhasználókhoz. 

Az ötlet nem a semmiből jött, nemrégiben 49 adware került fel a Play Áruházba, ezeket pedig több, mint 3 millióan töltötték le. Többségüket valamilyen játéknak vagy kamerás alkalmazásnak álcázták, de a telepítést követően nem jelentek meg az adott eszközön, a Google Play viszont telepítettnek mutatta őket. Ezt követően elkezdték hírekkel bombázni a felhasználót, bevételt teremtve azoknak a hackereknek, akik készítették őket.

Teljes képernyős hirdetések is megjelenhetnek a fertőzött eszközökön, és csak a vissza vagy a home funkciógombokkal lehet bezárni őket. A hirdetések zabálják a memóriát és gyorsan merítik az akkumulátort, a letöltött applikáció nem kerül ki a kezdőképernyőre, ami a laikusok számára megnehezíti a fertőzött app eltávolítását. Szerencsére nem lehetetlen az adware törlése, a beállítások menüponton belül az alkalmazáskezelőben tudjuk megtenni ezt a lépést. A legjobb védelem továbbra is az, ha egy számunkra ismeretlen fejlesztőtől származó applikációt töltünk le, hogy utána járunk, elolvassuk például a hozzá kapcsolódó kommenteket.

“Ne telepítsd ezt a játékot! Mindenhol hirdetések jelennek meg. Még akkor is, ha bezárod az alkalmazást! Az app nem jelenik meg a telefonomban, de a Play Áruház azt mondja, hogy telepítve van … NE töltsd le ezt a játékot.” – írták az egyik kommentben.

Hiába a figyelmeztetés, több mint 3 millió gyanútlan felhasználó mégis telepítette a fertőzött appok valamelyikét. Ha pedig megtörtént a baj, akkor elég ha egyszerűen eltávolítjuk a letöltött szoftvert. Vannak mondjuk komolyabb vírusok is Androidra, nemrég írtunk egy törölhetetlennek tűnő malware-ről, ez még nem annyira elterjedt és előbb-utóbb mindenre találnak megoldást. Az ai.type nevű virtuális billentyűzet pedig a múlt hónapban bukkant fel, a háttérben szöveges üzeneteket küldött az áldozat telefonjáról, természetesen nem a megszokott 20 Ft/sms áron.

Itt a 49 fertőzött app listája:

A hackerek biztos nem fognak kifogyni az ötletekből, a megelőzés szempontjából viszont nem árt a felhasználóknak is résen lenni. Elkerülni az ismeretlen fejlesztőktől és alkalmazásboltokból származó applikációkat és ahogy fenti eset is bizonyítja érdemes elolvasni a hozzászólásokat is. Remélhetőleg a Google és a felsorolt biztonsági cégek képesek lesznek tartani a lépést a hackerekkel, és valamilyen szinten sikerül nekik megelőzni, hogy az Android felhasználók rosszindulatú alkalmazásokat telepítsenek készülékeikre.