Mit nem kapunk még biztosan az iOS 18.1-el?

Képek forrása: AI, Google

A funkciók, amik még váratnak magukra

 

Az iOS 18.1-gyel az Apple bemutatja az első Apple Intelligence funkciókat, de csak egy kis ízelítőt kapunk azokból a lehetőségekből, amelyek a következő év során lesznek elérhetők. Jönnek az íróeszközök, összefoglalók és az intelligens válaszok, de az igazán izgalmas mesterséges intelligencia funkciók, mint például az Image Playground, csak később válnak elérhetővé.

„Image Playground” azaz A.I. képek határtalanul

Az Image Playground lehetővé teszi, hogy bármilyen kifejezés alapján rajzfilmszerű képeket készíts. Ez egy önálló alkalmazás lesz, de integrálva lesz az Üzenetek és a Jegyzetek alkalmazásba is. A Jegyzetek alkalmazásban az Image Playground segítségével képet hozhatsz létre az alapján, amit írtál. Az Üzenetekben és magában az Image Playground alkalmazásban bármit megalkothatsz, akár barátaid és ismerőseid képeit felhasználva inspirációként. Az Apple ezekhez a képekhez nem valósághű stílusokat alkalmaz, így nem fogsz olyan fotórealisztikus képeket kapni, amelyeket összetéveszthetnél a valósággal.

GENMOJI – Generált Emojik

A Genmoji hasonló az Image Playgroundhoz, de ez egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen emojit létrehozz. Jelenleg a Unicode Konzorcium által meghatározott emoji karakterekre vagy korlátozva, de ez a Genmojival megváltozik. Olyan dolgokat tervezhetsz, mint az Image Playgroundban. Szeretnél egy palacsintát evő kutyát? Nem probléma. Egy gördeszkázó aligátort?

A Genmoji funkció képes lesz ezt létrehozni. Ahogy az Image Playgroundnál is, a Genmojit a barátaid fényképeire is alapozhatod. Az általad létrehozott Genmojikat úgy használhatod, mint az emojikat, de azoknak, akiknek elküldöd, iOS 18-ra lesz szükségük ahhoz, hogy a Genmojik megfelelően jelenjenek meg.

Image Wand azaz varázspálca

Az Image Wand egy Image Playground-alapú funkció, amely a Jegyzetek alkalmazásba érkezik. Ezzel képeket szúrhatsz be a jegyzeteidbe a szövegkörnyezet alapján. iPaden akár egy egyszerű vázlatot is rajzolhatsz, és az Image Wand készít egy szép grafikát, amely kiegészíti a jegyzeteidet.

Elsőbbségi értesítések

Először ezek fognak megjelenni, hogy a teljes értesítési kupacban ne vesszenek el az igazán fontos történések.

Levelezés

A levelezőben kategóriákra lehet majd osztani,  bejövő üzeneteket pl:

  • üzleti
  • ruha
  • élelmiszer
  • szórakozás

így még egyszerűbb lesz a rendszerezés.

Siri

Az iOS 18.1-ben néhány kezdeti Siri frissítés érkezik, mint például a kijelző szélein megjelenő új fényhatás, de a fejlettebb funkciók később lesznek elérhetők.

Az Apple olyan új funkciókon dolgozik, mint a képernyő-tudatosság, a személyes kontextus és a bővített alkalmazáskezelés.

A képernyő-tudatosság lehetővé teszi, hogy Siri reagáljon a képernyőn látható tartalomra. Például, ha nézel egy fotót és azt szeretnéd elküldeni Ericnek, elég annyit mondanod: „Küldd el ezt a képet Ericnek,” és Siri megérti és végrehajtja.

A személyes kontextus segítségével Siri jobban kihasználhatja a személyes adataidat, mint például az e-maileket és üzeneteket. Ez egy eszközön belüli funkció, amely lehetővé teszi, hogy Siri tanuljon arról, hogyan használod a készülékedet, és kikkel kommunikálsz. Így Siri képes lesz például megkeresni egy adott üzenetet vagy emlékeztetni, mikor készítetted azt a fotót, amit keresel.

Siri bővített alkalmazáskezelése jelentősen javítja majd a funkciókat. Fájlokat mozgathatsz egyik alkalmazásból a másikba, és olyan dolgokat irányíthatsz Sirivel, amiket eddig nem lehetett. Ez a funkció harmadik féltől származó alkalmazásokban is működni fog, nem csak az Apple alkalmazásaiban.

ChatGPT integráció

Az Apple hozzáad egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy Siri összetett kérdéseket továbbítson az OpenAI ChatGPT-jének, de ez a funkció nem lesz elérhető az iOS 18.1-ben. Erre is várni kell még, de nem meglepő hiszen az egész arról szól, hogy mi nem kapunk még az Apple től, amit már beharangoztak.

Megjelenés

A teljes verzió angolul várhatóan 2025 Márciusában lesz elérhető, addig is marad a jól megszokott technológia és persze így sem minden telefonon.

Még olvasnivaló:

Az Apple Intelligence-ről!

Egyre többért kapunk egyre kevesebbet az Appletől?