Mikor érkeznek az Apple Silicon M4-es Mac-ek?

Apple Silicon M4 akár 512 GB RAM?

 

Az Apple gyakran ad ki új Mac-eket ősszel, de még mindig várunk a hivatalos megerősítésre, hogy a vállalat hasonló tervekkel készül-e idén. Már közeledünk október közepéhez, és ha az Apple a karácsonyi időszak előtt új Mac-eket szeretne bejelenteni, a közelmúlt tapasztalatai azt sugallják, hogy ez ebben a hónapban fog megtörténni. Itt tartunk most.

Mi várható?

220 nap telt el azóta, hogy az Apple legutóbb új Mac-et adott ki, legutóbb márciusban érkeztek a 13 hüvelykes és 15 hüvelykes MacBook Air M3-as változatai. Ezt megelőzően, 2023 októberében az Apple kiadta a 14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket M3, M3 Pro és M3 Max chip opciókkal, valamint egy 24 hüvelykes M3 iMac-et.

A sorozat többi részénél a Mac Studio és a Mac Pro 2023 júniusa óta nem frissült, amikor az Apple bemutatta mindkét gép M2-alapú változatait. Ezután az M2-es Mac mini következik, amelyet több mint 600 napja, 2023 januárjában frissítettek.

Októberi M4 bemutató

Valószínűleg újabb októberi esemény jön A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman nemrégiben azt állította, hogy az Apple október végén egy Mac-ekkel kapcsolatos eseményt tervez, és a vállalat akár november 1-jén, pénteken is bejelentheti az új M4-alapú Mac-eket.

A korábbi évek tapasztalatai alapján ez valószínű. Az Apple gyakran tart második őszi eseményt, amelyen az új Mac-ek és iPadek állnak a középpontban. Bár 2022-ben ez nem történt meg, 2013-ban, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban is voltak októberi események.

Fontos megjegyezni, hogy az Apple következő negyedéves eredménybeszámolója október 31-én, csütörtökön lesz. Hasonlítsuk ezt össze a tavalyi eredménybeszámolóval, amely 2023. november 2-án, csütörtökön volt, mindössze két nappal a „Scary Fast” Mac-központú esemény után, amely október 30-án, hétfőn volt, közvetlenül Halloween előtt.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az Apple szokatlanul este 8 órára (ET) / 5 órára (PT) ütemezte az eseményt, ami azt jelenti, hogy nem az amerikai reggeli vagy ebédidő közönségének szólt.

Mit várhatunk most?

14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Pro Új MacBook Pro modellek esedékesek, és Gurman jelentése szerint az Apple a következő hónapban kiad egy új M4-es változatot a 14 hüvelykes MacBook Pro alsó kategóriás modelljéből, valamint a 14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Pro modellekből M4 Pro és M4 Max chipekkel.

Valójában az Apple valószínűleg egy vakmerő orosz szivárgás áldozata lett, amely az alsó kategóriás 14 hüvelykes MacBook Pro-ra vonatkozik. Ez a modell három Thunderbolt 4 porttal érkezhet (a korábbi két TB3 port helyett), és legalább 16 GB RAM-mal, a korábbi 8 GB helyett. Támogathat akár két külső kijelzőt is nyitott fedéllel, a korábbi egy kijelző helyett. Lehetséges, hogy Space Black színben is elérhető lesz, amely jelenleg kizárólag az Apple 14 hüvelykes és 16 hüvelykes M3 Pro és M3 Max chipes modelljein érhető el.

Mac mini, iMac

Gurman jelentése szerint az Apple azt tervezi, hogy az októberi eseményen egy újratervezett Mac mini-t mutat be, M4 és M4 Pro chip opciókkal, amely november elején kerülhet piacra. Az új Mac mini vékonyabb lesz, mérete pedig az Apple TV-hez hasonlíthat, bár valamivel magasabb lesz. Az új Mac mini modellek 16 GB egységesített memóriával rendelkezhetnek alapfelszereltségként, a korábbi 8 GB helyett.

Közben a 24 hüvelykes iMac-et is várhatóan frissítik novemberben a következő generációs M4 chip-el. Az új M4-es iMac 16 GB RAM-mal indulhat, az eddigi 8 GB helyett, valószínűleg az Apple Intelligence funkciók jobb támogatása érdekében. Figyelemre méltó, hogy az összes M4-es Mac, amely megjelent a fejlesztői naplókban, 16 GB vagy 32 GB RAM-mal rendelkezett.

MacBook Air, Mac Studio, Mac Pro

Érdemes megjegyezni, hogy az Apple idén már frissítette a 13 hüvelykes és 15 hüvelykes MacBook Air-t. Ezek az M3-alapú frissítések márciusban jelentek meg, így kicsi az esély arra, hogy újabb modellek érkezzenek 2024 vége előtt. A vállalat várhatóan 2025 első felében mutatja be az M4-alapú 13 hüvelykes és 15 hüvelykes MacBook Air modelleket.

A Mac Pro-t és Mac Studio-t érintő új frissítések valószínűleg még váratnak magukra. A Gurman szerint az M4 chipes Mac Studio-t 2025 közepére várják, míg az M4 chipes Mac Pro az év végén érkezhet. Az M4-es Mac Pro a legfejlettebb M4 chipet, valószínűleg az „Ultra” vagy „Extreme” változatot kaphatja meg, hogy megfeleljen a nagy teljesítményt igénylő feladatoknak.

M4 chip

Az új MacBook Pro, Mac mini és iMac frissítések várhatóan a következő hetekben érkeznek, és ezzel az Apple M4 chipekre való átállása felgyorsul. Az M4 is a 3 nm-es gyártási folyamatra épül, de az Apple beszállítója, a TSMC további fejlesztésekkel javítja a teljesítményt és az energiahatékonyságot.

 

Még olvasnivaló:

Egyre többért kapunk egyre kevesebbet az Appletől?

Apple vs Google, ki lesz a győztes a tech harcban?