A chiphiány miatt 10 millióval kevesebb iPhone 13 juthat el a felhasználókhoz

13

A Bloomberg információi szerint nagyon úgy néz ki, hogy a globális chiphiány az év végére az Apple-t is érintheti.

crypto50

A jelenleg is tomboló chiphiány úgy tűnik, hogy az Apple-t is utolérte. Ezúttal viszont nem az okosóra piacot hanem a cupertinói cég egyik fő pénzforrását az iPhone telefonokat érinti. A Bloomberg legfrissebb jelentése szerint az Apple kénytelen lesz 10 millió darabbal csökkenteni az iPhone 13 termékcsalád 2021-re tervezett termelési céljait. Ennek oka a fentiekben leírt, hónapok óta tartó chiphiány, ami így most cég legújabb okostelefonjait érinti.

iphone-13-pro-cover

Az Apple eredetileg arra számított, hogy az év végéig 90 millió darabot állítanak majd elő a különböző iPhone 13 modellekből, de úgy tűnik, hogy kénytelenek lesznek beérni 80 millió egységgel a chiphiány miatt. Ez a szám részben alacsonyabb, mert a Broadcom és a Texas Instruments (TI) láthatóan nem tudja időben szállítani a alkatrészeket. Az Apple a Broadcom és a Texas Instruments-től a kijelzőhöz tartozó chipek alkatrészeit rendelte meg. Jelenleg az OLED kijelzőt tápláló chipeket érinti a hiány, de ezen kívül az Apple más beszállítóktól is származó alkatrészhiánnyal is szembesül.

Eddig az Apple erős vásárlói tőkéjének köszönhetően elég jól sikerült nekik kiküszöbölni az elektronikai iparban tapasztalható chiphiányt, de úgy néz  ki ez eddig tartott. A nagy chipgyártó cégek már most figyelmeztették vásárlóikat, hogy a kereslet a jövő év folyamán is meghaladja majd a kínálatot. Valamint az sincs kizárva, hogy még rosszabb lesz a helyzet, tehát nem úgy néz ki, hogy ez a probléma egyhamar meg fog oldódni.