A Facebook elárulta a profil tiltások okát

Hétfőn a Facebook algoritmusa több ezer felhasználó profilját tiltotta le mindenféle indok vagy előjel nélkül. A tiltás természetesen kiterjedt a Messengerre és az Instagramra is, ezért sokan új profilt hoztak létre, de volt akinek ezt is törölték.


Ahogy már az elején is mondtuk, pár nap alatt megoldódik majd a dolog, erre egészen szombatig kellett várni. A legidegesítőbb talán az volt, hogy a rengeteg jelzés ellenére, napokig semmi információt nem adtak a Facebook részéről a történtekkel kapcsolatban. Ahogy sejthető, a profilok tiltásáért egy algoritmus felel, ami most jóval szigorúbb volt a kelleténél és olyan felhasználókat is “törölt” akiket nem kellett volna. A Facebook szerint a letiltott felhasználók a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg, így nem volt véletlen az üzenet amit a bejelentkezési kísérleteknél kaptak:

„Szia! Felhasználási feltételeink bármilyen jellegű megsértése további következményekkel járhat a Facebook alkalmazás- és szolgáltatáscsalád általad történő használatát tekintve, korlátozás nélkül ideértve a felhasználói, adminisztrátori, fejlesztői és üzleti tevékenységeidet is.” – A Facebook csapata.

Mint kiderült nem minden esetben a szabályok megszegéséről volt szó. A kivizsgálás során rájöttek, a fiókok nagy része nem népszerűsíteni akarta az adott posztot vagy tartalmat, csupán azért osztotta meg, hogy így hívja fel rá a figyelmet. Azt mondjuk érdemes kiemelni, hogy több olyan profil is tiltásra került, ahol nem is szoktak megosztani nagyon semmit, csak néha-néha felmennek az oldalra, végiggörgetik a hírvonalat majd tovább is állnak. Egyértelmű tehát, hogy az algoritmusba csúszott egy apró hiba.Aki visszakapta profilját kapott egy 72 órás korlátozást, vagyis 3 napig nem tud posztolni, lájkolni, kommentelni és Messengerben üzenetet küldeni. Az indoklásban nekik semmi konkrétumot nem említenek, csak a szokásos szöveg fogadta őket, miszerint megszegték a közösségi oldal irányelveit. Tegnap estig minden érintett visszakapta a profilját és a Facebook egy hivatalos közleményt is kiadott:

A vállalat a nyomozás során rájött, hogy a felhasználók egy része nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta azt meg, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a társadalom (ismerősei) figyelmét annak károsságára. Miután ez egyértelműen kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat.

Aki ténylegesen megszegte a szabályokat nem kapta vissza profilját, őket jogosan tiltotta az oldal. Ha úgy gondolod ok nélkül töröltek és még nem állították vissza a profilod, itt tudod jelezni a Facebook felé a dolgot, valószínűleg pár napon belül válaszolnak, de a pozitív elbírálásnak elég kicsi innentől az esélye.