A Facebook már a titkosított üzeneteinkre is kíváncsi

the verge

A nagy tech cégek közül a Facebook-nak van az egyik legrosszabb megítélése. Mark Zuckenberg és csapata nem igazán ismeri a személyes adatok védelme kifejezést, többször kiderült már a Facebook-ról, hogy a felhasználók adatait véletlenül más cégeknek is kiadták.

INLOCK

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy akinek telepítve van a Facebook applikáció vagy a Messenger gyakorlatilag magát árulja az interneten. A Facebook és más hirdetésekkel foglalkozó vállalatok profitja onnan származik, hogy egy adott felhasználó szokásait, érdeklődési körét, ismerősei és barátai körét megismerve minél több releváns hirdetést jelenítenek meg előtte. Ehhez persze rengeteg információra van szükség, de ezeket a felhasználók gyakran maguktól megadják. A neten folyamatosan gyűjtik rólunk az adatokat, hiszen követhető, hogy milyen oldalakat nyitottunk meg, mire kerestünk rá, de a Facebook most ennél is tovább menne és a titkosított üzeneteinkbe is belenézne.

Az amerikai cég ugyanis egy olyan technológián dolgozik, amivel elemezni lehet a titkosított üzeneteket a személyre szabott hirdetések szempontjából. Ezt elvileg úgy vinnék véghez, hogy a titkosított üzeneteink továbbra is titkosítottak maradnának. Ezt a megoldást egyébként homomorf titkosításnak nevezik és – nem meglepő módon – már a Google és a Microsoft is kísérletezget vele. A módszer lényege, hogy lehetővé teszik bizonyos műveletek végrehajtását a titkosított adatokon anélkül, hogy a titkosítási kulcsot meg kellene szerezni. Amennyiben egy ilyen metódus sikeres lenne, az azt jelentené, hogy valamilyen hátsó ajtó került beépítésre egy üzenetküldő applikációba, ami különösen aggályos. A Facebooknak mindenesetre meg van a maga kis gyakorló terepe, hiszen a titkosított üzenetekkel operáló Whatsapp üzenetküldő már évek óta az ő tulajdonuk.

Azt fontos azért kiemeli, hogy ez a technológia még eléggé kezdetleges, pár év biztosan kell mire kiforrja magát, már ha lesz belőle valami.