A Huawei után most a Samsung kerülhet komoly bajba

Dél-Korea és Japán között elég feszült lett a kapcsolat az elmúlt hetekben és ennek hamarosan a Samsungra nézve több negatív hatása is lehet. 


Úgy tűnik a Huawei végre rendezte sorait az Egyesült Államokkal, szankciók már nem érintik a kínai céget hamarosan minden folytatódhat a megszokott módon. Most azonban egy másik tech óriás került elég komoly kalamajkába, ez pedig a Samsung, akik a Japán és Dél-Korea közötti kereskedelmi csatározásnak lehetnek egyik legnagyobb vesztesei.

A két ország közti ellentét állítólag onnan indult ki, hogy egy bírósági döntés alapján Japán kénytelen több pénzt fizetni a második világháború idején kényszermunkára fogott dél-koreaiaknak. Ezt követően Japán elkezdett szurkálódni Koreával, és szigorúbb exportszabályokat kezdett el alkalmazni több olyan fontos alapanyag esetében amik elengedhetetlenek a kijelzők és félvezetők gyártása szempontjából.

Úgy tudni, hogy akár le is vehetik a Dél-Koreát a megbízható üzleti partnerek listájáról, ami komoly érvágás lenne a Samsungnak. Erről egyébként július 24-én lesz majd döntés. Mivel a Samsung bevételének nagy része ezeknek a komponenseknek az eladásából származik érthető az aggodalom. Olyannyira komolyan veszik a helyzetet, hogy a napokban a cég egyik alelnöke Lee Jae-yong Japánba utazott, hogy valamiféle előrelépés történjen az ügyben.

Közben már a legrosszabb forgatókönyvre készülve kínai, tajvani és hazai beszállítókkal tárgyalnak. És arra kérték partnereiket próbáljanak meg minél nagyobb mennyiséget felhalmozni az érintett exportcikkekből. A Samsung ígérete szerint még a tárolási költséget is kifizetik nekik.

Egyes források szerint a Samsung már kezdi is érezni a történtek negatív hatásait. A JTBC egy Samsung tisztviselőre hivatkozva leközölte, hogy ebben a hónapban a Note 10 szériában lévő Exynos 9825 rendszerchipek előírt céltermelését 10 százalékkal csökkenteni kellett. Ez persze a Note 10 mobilok piacra kerülését még nem veszélyezteti. További fejlemények július 24-én várhatóak.