A Tiktok betiltása a következő lépés?

Törvényjavaslatot nyújtottak be a Tiktok ellen a szólás szabadság megvédéséért.

A TikTok vasárnap megismételte a szólásszabadság miatti aggályait a képviselőház által elfogadott törvényjavaslattal kapcsolatban, amely betiltaná a népszerű közösségi média alkalmazást az Egyesült Államokban, ha a kínai tulajdonos a ByteDance nem tesz lépéseket egy éven belül.

Az USA-ban 360 az 58 ellen elfogadták a jogszabályokat. A következő lépés a szenátusi döntés lesz de Joe Biden elnök már aláírta a TikTok-ról szóló jogszabályt.

A kockázatok

Számos amerikai törvényhozó a republikánus és a demokrata pártból, valamint a Biden-kormányzatból azt állítja, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel Kína arra kényszerítheti a vállalatot, hogy ossza meg 170 millió amerikai felhasználója adatait.

A TikTok egy szélesebb külföldi segélycsomagba való bevonásának lépése felgyorsíthatja az esetleges tilalmat, miután egy korábbi külön törvényjavaslat elakadt a szenátusban.

A Tiktok álláspontja

“Sajnálatos, hogy a Képviselőház a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtást akarja felhasználni arra, hogy ismét átlépjen egy tiltó törvényjavaslaton, amely 170 millió amerikai szólásszabadságot sértené” – áll a TikTok közleményében.

A Kolumbiai Egyetem és az USA álláspontja

A Columbia Egyetem Knight First Módosítás Intézete, a szólásszabadság csoportja kijelentette, hogy a legújabb törvényjavaslatnak “nem éri meg”, mert Kína és más amerikai riválisok továbbra is megvásárolhatják az amerikaiak adatait brókerektől a nyílt piacon, és dezinformációs kampányokat folytathatnak az USA-ban a közösségi média platformokon.

Egyes demokraták a szólásszabadsággal kapcsolatos aggodalmakat is felvetették a tilalom kapcsán, és ehelyett szigorúbb adatvédelmi jogszabályokat kértek.

Ro Khanna demokrata képviselő vasárnap az ABC News-nak azt mondta, hogy úgy érzi, a TikTok tilalma “nem éli túl” a bírósági jogi vizsgálatot, hivatkozva az alkotmány szólásszabadság-védelmére.

A Tiktok Március 13-án hat hónapot kapott arra, hogy megváljon az amerikai érdekeltségeitől, más esetben tiltással fogják korlátozni az alkalmazást.

Maria Cantwell, a Szenátus Kereskedelmi Bizottságának elnöke támogatását fejezte ki a legújabb törvényjavaslat mellett. Korábban arra kérte a Házat, hogy vizsgálja felül a március 13-i törvényjavaslat néhány részletét.

A szombaton elfogadott jogszabály kilenc hónapos határidőt ad, amely elnöki döntéssel három hónappal meghosszabbítható.

Tehát összesen 12 hónap a türelmi idő.

Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök beszélgetett a TikTokról a hónap elején és Biden aggodalmát fejezte ki az alkalmazás tulajdonjogával kapcsolatban.

Nem tudni milyen hatása lesz ennek de a  Kínai-Amerikai viszony lecsapódik a tiktok-ra is. Jelen pillanatban nem tudni, hogy fogja ez érinteni az Európai és a Magyar felhasználók piacát.

MEGOSZTÁS