Akár 30 ezer forinttal is többet fizethetünk jövőre a csúcsmobilokért

Évről-évre többet fizetünk a felsőkategóriás mobilokért, ez alól talán az Apple volt most az egyetlen kivétel, mivel a cupertinóiak nem emeltek árat. Androidos vonalon viszont már olyan, mintha kötelező lenne az áremelés, és egy friss infó alapján jövőre sem ér majd minket meglepetés ezen a téren.

Egy dél-koreai forrás arról számolt be, hogy a Xiaomi érdeklődött a Snapdragon 875-tel kapcsolatban és úgy tűnik a Qualcomm elég jelentős áremelésre készül a következő évben. Nagyjából 250 dollárt kérne a Qualcomm a decemberben bemutatkozó csúcslapka darabjáért, ami 100 dollárral több, mint amibe a Snapdragon 865 kerül. Ez átváltva a jelenlegi árfolyamon 31.000 forintot jelent, aminek egy részét – ha nem az egészet – biztosan a felhasználók fogják megfizetni.

Az árban mondjuk benne van az új X60-as 5G modem is, de valószínűleg ez senkit sem fog vigasztalni. Elképzelhető, hogy néhány gyártó esetében nem pont ezt az árajánlatot adja a Qualcomm, hanem valamivel kedvezőbbet, ez ugye leginkább azon múlik, hogy mekkora tételről van szó. Nyilván a Samsung, ami jelentőseb több készüléket értékesít, mint a Xiaomi valamivel olcsóbban kapja majd a komponenseket. A két cég közti megállapodásokra viszont mi felhasználók nem fogunk rálátást kapni.

Jelen pillanatban annyit tudni, hogy a Snapdragon 875-ös mobilok drágábbak lesznek, mint a Snapdragon 865-ös társaik. Az pedig már csak a gyártókon múlik, hogy mennyivel kérnek majd többet értük. Az új chipset állítólag Super-Core Cortex-X1 processzorral rendelkezik, ami 30 százalékkal jobb teljesítmény nyújt, mint a Cortex-A77. Ehhez a titokzatos maghoz még hozzájön majd a három darab Cortex-A78 ereje is, tehát elég jelentős teljesítménynövekedésre számíthatunk.