Az 5 legjobb tipp használt laptop vásárlásához

A cél területnek megfelelő, legjobb ár/érték arányú, lehetőleg pénztárcabarát, mégis újszerű használt laptop megtalálása közel sem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan azt gondolnánk. Számos tényezőt és talán még több kritériumot kell ilyenkor számításba venni ahhoz, hogy ne csupán fájdalmas tapasztalattal, hanem a lehető legjobb megoldással gazdagodjunk.

Ehhez gyűjtöttük most össze az 5 olyan leghasznosabb tippet, amelyek nélkül nem biztos, hogy szerencsés ötlet használt laptop vásárlásra adni a fejünket. Ha pedig még mindig nem vagy biztos benne, hogy használt vagy új laptopot szeretnél-e, olvasd el az “Új vagy használt laptopot érdemes-e venni?” című cikket, hátha segít a döntésben.

Ne hagyjuk magunkat átverni! 

Dacára annak, hogy nyilván ez a legalapvetőbb, legkézenfekvőbb tudnivaló, ehhez képest mégis felhasználók ezrei válnak átverések áldozatává nap, mint nap. A használt laptop piac sokszor trükkös lehet, különösen akkor, ha nem egy kizárólag használt laptopokra szakosodott üzletben, hanem például valamilyen magánszemélyek uralta online piactéren próbálunk szerencsét. A csalók vagy csalni vágyók az ilyen netes marketeken mindig hatványozottan jelen vannak, ám ez még közel sem kell, hogy elrettentsen bennünket, csupán legyünk kellően körültekintőek. Sajnos az ilyen hirdetésekben sokszor előfordul, hogy az eladó csupán annyit ad meg a hirdetésnél, hogy az adott gépben van egy i3, i5 vagy i7 processzor, meg a videokártya 2, 4 vagy 6 gigás. Ezek nem túl megfogható információk, így ennyi alapján nem is szabad belevágni a vásárlásba, hiszen például telefont se félinformációk alapján választunk. Mindig járjunk utána a pontos konfigurációnak: Mi a processzor pontos típusa? Milyen videokártya és pontosan mennyi memória van a gépben? A pontos specifikációk ismeretében keressünk hasonló vagy ugyanolyan típusú laptopokat, hogy legyen az árazást tekintve is összehasonlítási alapunk. Segítségünkre lehet, ha az AIDA64 nevű programmal készített riportot kérünk az eladótól, mivel abban minden lényeges hardverelem megtalálható.

Ne osszunk meg bankkártya adatokat és ne fizessünk előre! 

Teljesen egyértelmű tudnivaló, ám csakúgy, mint az előző pont esetén, úgy ez esetben is hajlamosak vagyunk túl könnyelműen hozzáállni ehhez a kérdéshez. Mindig legyen gyanús, ha valaki előre akar velünk fizettetni vagy rosszabb esetben nagyon akarja tudni a bankkártyánk adatait, ezek azok a tipikus esetek ugyanis amikor a gyanútlan userek, bizony fájdalmas tanuló pénzeket kénytelenek majd fizetni a meggolatlanságukért. Természetesen, ha kereskedőről van szó, akkor ajánlható az előreutalás is, feltéve, hogy van elég sok pozitív visszajelzés vagy a cég hátterét leellenőrizve mindent rendben találunk.

Kérdezzünk bátran!

 A portékáját valószínűleg az eladó se véletlenül bocsátotta áruba, nyilván az a célja, hogy eladja. Ehhez viszont vannak bizonyos kötelezettségei, amiknek a saját üzlete érdekében kénytelen lesz eleget tenni. Ilyen például a potenciális vásárlóban esetlegesen felmerült kérdések készséges megválaszolása is, így ne féljünk kérdezni. Amennyiben nincs takargatnivalója a termékkel kapcsolatban, készséggel válaszolni fog, ha pedig ezt valamilyen oknál fogva megtagadja, inkább keressünk másik eladót. Nem olyan kicsi ez a piac, előbb-utóbb egészen biztosan megtaláljuk a megfelelő eladót.

Olvassunk teszteket, mérjük fel a piacot és tudjuk mit keresünk!

 Jó dolog, ha konkrét elképzelésekkel vágunk bele a laptop vásárlásba, ám ne legyünk merevek, álljunk hozzá rugalmasan! Legalább ennyire fontos, hogy felkészültek legyünk a témában, vagyis legyenek fix elképzeléseink, de tájékozódjunk megfelelően, legyen b-tervünk és ha a szükség úgy hozza, csapjunk le egy még jobb lehetőségre. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy legalább laikus szinten jártasak legyünk a témában, így nem érhet minket olyan meglepetés, amire ne tudnánk megfelelően és gyorsan reagálni. Amennyiben nem szeretnénk rászánni az időt az utánaolvasásnak, akkor viszont ajánlott megbízható kereskedésnél vásárolni.

Ne legyünk restek még vásárlás előtt letesztelni az adott laptopot!

 Egy csomagolt, még nem üzembe helyezett vadiúj laptopot nyilván nem áll módunkban kipróbálni, ám a használt piac egyik szépsége éppen az, hogy azok a gépek már túl vannak (jó)pár körön. Ennek okán pedig nyugodtan bekapcsolhatók, kipróbálhatók, letesztelhetők is. Ilyen esetben érdemes néhány súlyponti funkciót alaposan átvizsgálni csak akkor véglegesíteni a vásárlást, ha ezek közül mindent rendben találtunk. Ilyen például a töltő és annak csatlakozójának ellenőrzése, vagyis, hogy érzékeli-e a csatlakoztatást és tölti is-e az eszközt, az USB-portok, a webkamera, a mikrofon és a billentyűzet megfelelő működése, az, hogy a ventilátorok működnek-e, illetve, hogy a kijelzőn nincsenek-e esetleges hibák, vagy, hogy a hangszórók szólnak-e. Érdemes még továbbá a merevlemez(eke)t is ellenőrizni, pontosabban azt, hogy valóban olyan és akkora van-e a gépben, mint amivel ígérik. Elővigyázatosságból akár még egy rövid stressztesztet is futtathatunk, bár, ha a stressz teszthez elérve addig mindent jónak találtunk, itt már azért jó eséllyel nem lesz nagy probléma. Bővebben a használt laptop vásárlásának módjáról, a “Hogyan válasszunk használt laptopot?” című cikkben olvashatsz.