Az Apple Pay már elérhető az Erste és a Gránit Banknál is

Miután az OTP májusban elérhetővé tette az Apple Pay-t, az itthoni bankok többsége jelezte, hogy nálunk is adott lesz majd a szolgáltatás, van ahol még idén, de akad olyan bank is ahol csak jövőre.


Az Erste akkor kiadott közleményében a startot néhány héten belül ígérte, a mai naptól már náluk is éles az Apple Pay. Hasonló a helyzet a Gránit Banknál is, mondjuk náluk pontosan nem tudták az ügyfelek mire számíthatnak, mivel egészen idáig nem szólaltak meg az Apple Pay-el kapcsolatban. Az OTP-vel ellentétben nem csak a MasterCard és Maestro tulajok tudják majd igénybe venni a szolgáltatást, hanem mindenki akinek az említett két pénzintézetnél van bankkártyája.

Örömünkre szolgál, hogy mától új mobilfizetési megoldásként kínálhatjuk ügyfeleinknek az Apple Payt, és ezzel egyszerűsíthetjük online és bolti vásárlásaikat – mondta Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója.

Az Apple Pay működése, elfogadóhelyek és a biztonság

Az Apple fizetési szolgáltatása a biztonságra van kihegyezve. A kártyaadatokat nem tárolja a telefon és az Apple szerverei sem. A rendszer egyedi, alkalmanként változó azonosítót társít hozzá minden tranzakcióhoz ezek pedig titkosítva vannak az adott készülék biztonsági moduljában.

Az első használatot megelőzően a Wallet alkalmazásban hozzá kell adnunk egy támogatott kártyát. Ez rém egyszerű, azokat az adatokat kell megadni amit az app kér, nagyjából fél perc alatt kivitelezhető az egész. Az Apple Pay minden NFC-s terminállal használható, tehát bárhol ahol adott az egyérintéses fizetés.Tranzakciók előtt mindig hitelesít a mobil, ez iPhone-tól függően lehet Face ID vagy Touch ID. Apple Watch esetén az órának a csuklón kell lennie feloldott állapotban. Touch ID-s iPhone esetében a Home gombot kell duplán nyomni, Face ID-s készüléknél pedig a bekapcsoló gombbal kell ugyanezt. Ekkor bejön a Wallet és ellenőrzi az ujjlenyomatot vagy az arcot, ezt követően már csak oda kell tartani a készüléket a terminálhoz.

Fontos tudnivalók az Apple Pay használatához:

  • Az Apple Pay az NFC-s terminálokkal használható,
  • A támogatott készülékek: iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR és az Apple Watch-ok
  • A szolgáltatás teljesen díjmentes
  • Vásárlási limit nincs, csak kártyához beállított napi limit
  • Pénzt egymásnak még nem lehet küldeni
  • Online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk és a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is tudunk fizetni

Ersténél, az első negyed órában több mint ezren regisztrálták a kártyájukat. Az Erste az első olyan bank Magyarországon, amely kártyatársaságtól függetlenül indítja el a szolgáltatást. A következő körben a Revolut és a CIB is csatlakozhat az Apple Pay-t kínáló bankok sorába. A K&H és a Budapest bank ügyfeleinek állítólag az év végéig várniuk kell.