Az árához képest nem is olyan drága a Galaxy S20 Ultra gyártása

Minden évben készül egy rövid összeállítás az éppen aktuális Samsung csúcsmobil komponenseinek áráról. Ebből megtudhatjuk, hogy a dél-koreaiaknak nagyjából mennyibe kerül a készülék legyártása.


A mobilgyártók többségének általában a kiskereskedelmi ár harmadába vagy jobb esetben negyedébe kerül egy drágább okostelefon előállítása. Ez persze nem jelenti azt, hogy olyan sokat keresnének egy eladott készüléken, hiszen a gyártási költségek mellett több olyan kiadás is van amiknek az összegét szinte lehetetlen megtippelni, ilyen például a marketing, szállítási költségek és a kutatás-fejlesztés.

A Tech Insights kiszámolta a Galaxy S20 Ultra összetevőinek árát, ez alapján nagyjából 528,5 dollárba kerül egy modell előállítása, ami átváltva a mostani árfolyamon 158 ezer forint. Ahhoz képest nem is tűnik soknak, hogy itthon 485 ezer forintot kérnek az S20 Ultráért, de ebben csak a komponensek árai, az összeszerelés és a tesztelés van benne. Ezen felül természetesen vannak még más kiadásai is a Samsungnak.

A legdrágább alkatrész a mobilban a kamerarendszer, 107,5 dollár, ez nagyjából az ötödét teszi ki a többi költségnek. Ezt követi a nagyjából 81 dolláros rendszerchip, ami mint tudjuk modelltől függően Exynos 990 vagy Snapdragon 865 lehet. A kijelző sem mondható olcsó mulatságnak a többi elemhez képest, ez a Tech Insights szerint 67 dollárba kerül a Samsungnak. A 7,5 dolláros akkumulátor egész olcsónak mondható, átváltva ez 2250 forint. Valószínű ennek többszöröse lesz a telep cseréje, ami nem ígérkezik túl egyszerű feladatnak.