Az igazi fekete péntek: 10 millió dolláros kár 2 óra alatt

November 29-én, Black Friday péntekén rendszerhiba következtében, az UFO okos-maszk készülékeket 9,99 dolláros áron lehetett megvásárolni a FOREO.com oldalán. A két órás időtartamban, amíg a hiba fennállt, a készülékekből 38 575 darabot adtak el, 50 országban, amely a vállaltnak 10,7 millió dolláros veszteséget okozott.


A svéd FOREO megerősítette, hogy minden Black Friday rendelést teljesít, így azokat is, amely egy súlyos rendszerhibának köszönhetően tízezreknek tette lehetővé, hogy a szokásos ár töredékért, 279 dollár (kb. 88.990 Ft) helyett 9,99 dollárért (kb. 3.000 Ft) vásárolják meg az UFO okos-maszk arckezelő eszközt. A foreo.com webhelyet globálisan érintő hibáról a cég azt gyanítja, hogy november 29-én, pénteken 21:30-kor kezdődött, ekkor a forgalom szabálytalan fellendülése miatt az oldal összeomlott.

A Black Friday körüli őrületet feltételezve az IT szakemberek kijavították a hibát, de nem észlelték az UFO okos-maszkot érintő problémát, amely így továbbra is megvásárolható volt, jóval alacsonyabb áron. Körülbelül 23:00 órakor a sosem látott látogatószám miatt másodszorra is összeomlott az oldal, ez újabb javításokat tett szükségessé. A rendszerhiba nagysága a ma reggeli számok tükrében: összesen 38 575 darab UFO-készüléket vásároltak meg 9,99 dollárért – ez több, mint 10 millió dollár veszteséget okozott a vállalatnak, mindössze két óra alatt. A hibát éjfélre megszüntették és kijavították, amelyről kiderült, emberi mulasztás okozta az UFO okos-maszk 9,99 dolláros téves árazását. Jellemzően a készülék által aktivált maszk-csomagok kerülnek 9,99 dollárba, ez lehetett a probléma kiváltó oka.

A FOREO alapítója, Filip Sedic is kommentálta a Black Friday fiaskót, jelezve, hogy a vállalat minden rendelést teljesít, amely november 29-én, pénteken történt, beleértve az UFO készülékekre leadott rendeléseket is.

“Amikor a rendszerhibánkról hallottam, természetesen az első reakcióm a sokk volt. Amikor annak nagyságáról is értesültem, miszerint az 40 000 UFO okos-maszkot érintett, rádöbbentem a költség nagyságára. Olyan készülék, mint az UFO, nincs több a szépség-piacon, és hogy a rendszerhiba híre ilyen gyorsan tudott terjedni és elérni több ezer szépség fanatikust, csupán két óra alatt, mindez azt jelenti számomra, hogy jóval éberebbek voltak a Black Friday őrületében, mint mi. Míg több mint 10 millió dollárt veszítettünk, 40 000 új ügyfelet szereztünk, tehát minden rosszban van valami jó. Megerősítem: minden UFO rendelést teljesítünk és kiszállítunk” – tette hozzá Sedic.