Az USA szankciói miatt csúszhat a Mate 30 széria startja

Májusban kezdődött a Huawei vesszőfutása, amikor az Egyesült Államok kormánya egy rendeletben tiltotta meg az amerikai cégeknek, hogy a kínai tech óriással kereskedjenek. Az eltelt hónapok során sajnos nem igazán változott semmi. A jelenleg forgalomban lévő készülékek tulajdonosai használhatják a Google szolgáltatásait, de a Mate 30 szériának már Gmail és Google Play nélkül kell jönnie.


A Mate sorozat tagjait az elmúlt két évben mindig októberben mutatta be a Huawei. A hónap elején a fejlesztői konferencián jött a hír, hogy idén előbb érkezhetnek a Note 10, Note 10 Plus és az új iPhone-ok ellenfelének szánt Mate 30 mobilok. Wang Chenglu, a Huawei fogyasztói üzletágának szoftverfejlesztésért felelős részlegének elnöke indította útjára ezt a pletykát, így akár félig hivatalosnak is mondható. A HDC-n elhangzottak szerint szeptember 19-én debütálhatnak a Huawei új csúcsmobiljai, DE úgy fest a dolog, hogy csak Kínában. A nemzetközi piacra majd valamikor később érkezhetnek, amikor az USA és a Huawei valamiféle megállapodásra jut, ez pedig nem tudjuk mikor lesz.

A Google szóvivője nyilatkozott a Reuters-nek, az interjú során elhangzott, hogy a pillanatnyi állás alapján a Mate 30 nem értékesíthető a licencelt Google szolgáltatásokkal. Hiába az ideiglenes 90 napos engedély, az csak a jelenleg forgalomban lévő eszközökre vonatkozik, az új termékekre nem. Az amerikai cégek csak a kereskedelmi embargó előtt bejegyzett készülékekre adhatnak licencet, ebbe a Mate 30 széria nem esik bele.

Még ha úgy is döntenek a Huawei-nél, hogy bevetik a HarmonyOS-t, valószínű elég sok Google app helyett nem tudnak megfelelő alternatívát kínálni, és az ellátási lánc egyes tagjait is ki kell váltani olyan cégekre, akik nem amerikai licenceket használnak. Nincsenek egyszerű helyzetben, valószínű a következő időszakban inkább a hazai piacra fog összpontosítani a Huawei. Remélhetőleg az USA rövid időn belül belátja, hogy ez a kakaskodás senkinek nem jó.