Befolyásolja a Huawei a benchmark applikációk eredményeit

írta: odinsann

Már máskor is találkozhattunk hasonló megtévesztéssel, a trükk a szokásos teljesítmény növelés sebességteszt futtatása során.


Ha úgy nézzük nincs is akkora csalás a dologban, mivel arról van szó, hogy mikor egy adott Huawei vagy Honor mobil érzékeli a futó benchmark applikációt, akkor sokkal több teljesítményt vesz fel mint amit más alkalmazások például ütősebb játékok során szokott és így jobb az elért eredmény is. Ha ebből a szemszögből nézzük akkor annyira nem vert át senkit a Huawei, mivel az éppen aktuális teljesítményre képes a lapka, csak éppen ezen kívül máskor nem használja ki magát 100%-osan.

Az Anandtech jött rá a fenti turpisságra, méghozzá úgy, hogy a csalásgyanús készülékeken több jelenleg egyenlőre fejlesztés alatt álló benchmark programot is lefuttattak, így hamar kiderült a dolog. Természetesen azóta már megkérdezték erről a Huaweit is még anno az IFA-an Dr. Wang Chenglu a szoftverfejlesztés igazgatója elismerte, hogy valóban így történik a dolog, és azt mondta rá, hogy mások is szokták alkalmazni, tehát ment a mutogatás. Azóta pedig a következő sajtóközleményt adták ki:

A Huawei számára a benchmark teszteken való jó értékeléseknél sokkal fontosabb, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínálja a felhasználóknak. Különösképpen azért, mert valójában nincs közvetlen kapcsolat a benchmark tesztek és a felhasználói élmény között.

A Huawei okostelefonok a Mesterséges Intelligenciához hasonló fejlett technológiákat alkalmaznak a hardver-teljesítmény optimalizálásához, ideértve a CPU-t, a GPU-t és az NPU-t is. Ha a felhasználó például fotós vagy egyéb grafikailag megterhelő alkalmazást használ (például egyes játékok esetében), a Huawei intelligens szoftvere stabil és egyenletes felhasználói élményt biztosít a hardver képességeinek teljes kihasználásával, miközben felügyeli a készülék hőmérsékletét és energiahatékonyságát is. A böngészéshez hasonló, kevésbé megterhelő alkalmazások használatakor ugyanakkor csak annyi erőforrást fordít a folyamatra, amennyi feltétlenül szükséges. Rendes benchmark körülmények között a Huawei szoftvere, amint felismeri a benchmark alkalmazást, azonnal intelligensen alkalmazkodik a “Teljesítmény Mód”-hoz és optimális teljesítményt biztosít. A Huawei tervei közt szerepel, hogy a felhasználóknak is hozzáférést biztosítson a „Teljesítmény módhoz”, így ők is akkor tudják majd használni a készülékük maximális erejét, amikor csak szeretnék. A Huawei, az iparág vezető szereplőjeként egyben nyitott arra, hogy a vele együttműködő partnerekkel közösen térképezze fel azokat a benchmark standardokat, amelyek pontosan tudják értékelni a felhasználói élményt.”

Persze ez még nem azt jelenti, hogy most egy rakás használhatatlan Huawei és Honor mobil lesz a piacon, mert ettől függetlenül tényleg nagyon jól pörögnek a készülékek és ebből a felhasználók semmit nem vesznek észre. Csak éppen már nem szerepel olyan fényesen a jelenleg forgalomban lévő Kirin 970 lapka melynel leginkább a grafikus teljesítménye mutat gyengébb képességeket, de már erre is volt egy szintén szoftveres megoldása a Huawei-nek, amit GPU Turbo-nak neveztek el.

forrás: anandtech