Megfizethető 5G-s mobillal erősít a Nokia

A Nokia 9 nem aratott túl nagy sikert a felhasználók körében, ezért a HMD Global visszatért a jól bevált stratégiához és egy megfizethető felső-középkategóriás telefonnal próbálkoznak, ami még 5G támogatást is kapott.


Az újdonság, Nokia 8.3 5G néven érkezett, de nem csak a baráti árcédula lesz az egyetlen szerethető tulajdonsága. Az eszköznek egy hatalmas 6,81 hüvelykes HDR kijelzője van, a felbontás 1080 x 2400 pixel, a képarány pedig 21:9-es. A panel támogatja az adaptív megjelenítést, ez röviden és tömören azt jelenti, hogy magától állítja be a kontrasztot, attól függően mennyi fény van körülöttünk. A szelfikamerát a bal felső sarokba helyezte a gyártó, a modul 24 megapixeles és a hátlapi négyeshez hasonlóan Zeiss optikával rendelkezik. A másik oldalon 64 megapixeles fő kamera dolgozik, karöltve egy 180 fokos látószögű 12 megapixeles ultraszéles látószögű szenzorral, egy 2 megapixeles makró, illetve egy szintén 2 megapixeles mélységérzékelővel.

Az eszköz lelke a középkategória egyik legerősebb lapkakészlete a Snapdragon 765G, ami egy 5G képes rendszerchip. A Nokia 8.3 az összes 5G sávot támogatja és a HMD tett egy olyan furcsa ígéretet is, hogy a minden létező és jövőbeli 5G sávra is képes lesz majd kapcsolódni a mobil. Memória tekintetében két modell kerül forgalomba, az olcsóbbik verzió 6 GB RAM-mal és 64 GB belső tárhellyel érkezik, a nyitóára 599 euró lesz, ami a jelenlegi árfolyamon 210 ezer forint. Az ár egyébként ezekért a specifikációkért cserébe nem vészes, csak a forint gyengült meg elég rendesen az elmúlt napokban az euróval szemben. Lesz egy drágább változat is, ennek a pontos ára egyelőre nem ismert, az viszont kiderült, hogy 8 GB RAM és 128 GB-os tároló került bele. Természetesen adott a micro SD bővítési lehetőség is, akár 400 GB-os kártyát is tehetünk a készülékbe.

Az akkumulátor kapacitása 4500 milliamperóra, a gyorstöltésen viszont spórolt a HMD, a 18 W-nál azért már láttunk jobbat is a középkategóriában. Jó hír, hogy módosítatlan Android 10 rendszer fut a masinán és az Android One programba is belekerült a Nokia 8.3, ami azt jelenti, hogy két éven keresztül garantáltan megkapunk minden szoftverfrissítést, a biztonsági frissítések pedig 3 évig tuti jönni fognak.

A tervek szerint 2020 nyarán kerül fel a boltok polcaira a Nokia 8.3, csupán egy színben, ez a Polar Night fantázianevet viseli.