Csak szeptemberre jön a Huawei legvagányabb csúcsmobilja

A Huawei februárban jelentette be első összecsukható telefonját a Mate X-et. Akkor a shown még nem árulták el pontosan mikor fog felkerülni a boltok polcaira a készülék. Lehetett pletykákat hallani a júniusi startról, de ezt végül senki nem erősítette meg, most viszont megszólalt a Huawei szóvivője és elárulta mikorra várhatjuk a mobilt.


Elmondta, hogy eredetileg erre a hónapra tervezték a premiert, de az amerikai kereskedelmi tilalom keresztül húzta a számításokat, ezért szeptemberig mindenképp várnunk kell. A Huawei tanult a Samsung hibájából és szeptemberig egy mindenre kiterjedő, alapos tesztelésen esik át a Mate X, hogy megbizonyosodjanak arról valóban készen áll a tömeges bevezetésre, és még véletlenül sem jöjjön elő egy váratlan hiba a felhasználóknál.Az ősz első hónapjában világszerte elérhetővé válik majd a mobil, azokban az országokban ahol van kiépített 5G hálózat. A Huawei folyamatosan együttműködik az alkalmazásfejlesztőkkel és a szolgáltatókkal is, hogy valóban egy prémium eszközt tudjuk biztosítani a felhasználóknak. A szóvivő tisztázta, hogy az amerikai tilalom nem terjed ki a Mate X-re, mivel azt már hónapokkal előtte bemutatták, így a legújabb Android főverziók és a havi biztonsági frissítések érkezni fognak rá, továbbá a Google szolgáltatásai is a leendő tulajok rendelkezésére állnak majd.A Huawei Mate X hivatalos ára 2299 euró, ami átváltva közel 750 ezer forint és ha nálunk is forgalomba kerül, itthon ennél csak drágább lesz. Ezért az összegért persze abszolút felsőkategóriás mobilt kapunk. A telefon kijelzője nyitott állapotban egy 8 hüvelykes panel, 2480 x 2200 pixel felbontással, amikor a készülék összecsukódik, a megjelenítő 6,6 hüvelykesre zsugorodik, a képarány ebben az eseten 19.5: 9-es, a felbontás pedig  2480 x 1148 pixel. A motorháztető alatt Kirin 980 lapkát, 8 GB belső memóriát és 512 GB bővíthető tárhelyet találunk.

Kamerából összesen négy darab került a Mate X-re, egy 40 megapixeles főmodul, 8 megapixeles telefotó és 16 megapixeles széles látószögű lencse, valamint egy ToF szenzor. A Mate X az első Huawei mobil ami megkapta a szupergyors 55 wattos töltést, ezzel elvileg a 4500 milliamperórás telep fél óra alatt 85 százalékra húzható. A magas ár miatt nem lesz néptelefon, ezt a Huawei-nél is tudják épp ezért csak korlátozott példányszámban áll majd rendelkezésre.