Eddig tarthat ki az okostelefon piac növekedése

s21

A tavalyi évben a COVID19 hatására csökkentek az okostelefon eladások a globális piacon. Elemzők szerint ez most megváltozhat és becsléseket kaptunk a jövőre!

INLOCK

A mobiltelefon piac volt az, ami nagyon megérezte a koronavírus megjelenését a tavalyi évben. Csökkent a vásárlói kereslet, sőt a készülékek gyártása is megállt egy időre. Akadozott a szállítás, így sokszor nem volt megfelelő mennyiségű termék a boltok polcain. Ez a 2020-as év második felében megváltozott és nagy lendületet vett a piac, ami azonban nem volt elég arra, hogy behozza az úgymond év eleji lemaradást.

Az International Data Corporation (IDC) elemző cég szerint az idei évtől egészen 2025-ig fennmaradhat az okostelefon piac növekedése. Az előrejelzések szerint, 2021-ben a vállalatok 1,38 milliárd darab készüléket fognak leszállítani, ami 7,7%-os növekedést jelenthet a 2020-as évhez képest.

Folyamatos a kereslet az 5G készülékek iránt

5g

Az 5G-s készülékek iránti kereslet növekedése és az LTE képes mobiltelefonok árainak csökkenése miatt nőhetnek ilyen magas mértékben az eladások. Míg a fejlett országokban egyre többen vásárolnak 5G képes mobiltelefont, addig a fejlődő országok eladási adatainak tendenciája azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a közép és alsó kategóriás készülékekre. A piac abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem érezte meg olyan szinten a félvezető válsággal járó hiányokat, mint például a PC vagy az autóipar. Persze itt is jelen van és hatással van az eladási számok alakulására.

5g

Az IDC elemzését vezető alelnök, Ryan Reith ezt nyilatkozta:

„Az okostelefon-piac a tavalyi ünnepi negyedévben visszatért a növekedéshez, és azóta csak a legjobb beszállítók termelése emelkedett. Továbbra is erős a kínálati oldal, ami nyomja felfelé az 5G-t, és az ár pontok továbbra is csökkenek ennek eredményeként. Az IDC arra számít, hogy az 5G Android-eszközök átlagos eladási árai (ASP-k) 2021-ben 12% -kal csökkennek az év során 456 dollárra, majd 2022-ben 400 dollár alá.”

Az 5G szállítmányok a 2021-es évben az elemzési adatok szerint 130%-kal növekedhetnek. Kínában például az összes tartományban egész évben kitarthat a három számjegyű növekedés.

Az elemző cég azt is kifejti, hogy:

“2021 lesz a legnagyobb éves növekedés, amelyet a piac 2015 óta tapasztalt, mivel az 5G felé való elmozdulás minden árszinten tovább gyorsul. Az 5G-váltás 2021-ben is csúcskategóriás okostelefonos ASP-ket fog szállítani (376 dollár, ami 9,7%-os növekedés az év egészében), összehasonlítva az előrejelzési időszak hátralévő részével, mivel a költséges 5G-s eszközök továbbra is helyettesítik az LTE-eszközöket, amelyek szintén árcsökkenésnek indulnak, 2021-ben 27% -kal csökkentek.”

Forrás