Egy teljesen új, bivalyerős rendszerchippel jön a Honor 30S

A március 30-án debütáló Honor 30S valószínűleg sokak kedvence lesz. Mivel egy középkategóriás 5G-s készülékről van szó, nem kell egy fél vagyont ott hagyni érte és most az is kiderült, hogy a benne lévő Kirin 820 is brutál erős lesz.


A múlt héten lehetett először hallani a Honor 30S-ről, azóta sem tudunk túl sokat a róla, leszámítva azt, hogy négy darab hátlapi kamerája lesz. Most viszont a Huawei elárulta, hogy a mobil a vadonatúj Kirin 820 5G lapkával fog érkezni, ami a kínai vállalat első 5G képes, középkategóriás rendszerchipje lesz. Az elsődleges infók alapján, az AI ütemezési algoritmusoknak köszönhetően a modem lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, és egy teljesen új interferencia csökkentő technológiát is bevet a Huawei, ami a sűrűn lakott területeken is nagy sávszélességet biztosít. Az AI másból is kiveszi a részét, kapcsolat stabilitását javítja a bázisállomások közötti gyors váltással.

Támogatott lesz a dual-SIM funkció, az egyik kártyáról lehet indítani a VoLTE hívásokat, míg a másik közben az 5G hálózatra kapcsolódik, de a bejövő hívásokat is tudja fogadni. Egyelőre csak pletykaszinten lehetett hallani, de a GPU állítólag Mali-G77 lesz, tehát ezen a téren sem fog csalódást okozni a Honor újdonsága. Az is felmerült, hogy a lapkakészlet támogatni fogja a 40 wattos vezetékes gyorstöltést. A Weibo-n közzétettek egy grafikont, ami arról árulkodik, hogy a Kirin 820 erősebb lesz, mint a Huawei P30 és Mate 20 mobilokban lévő Kirin 980.

Összemérték a chipet a tavaly bemutatott csúcsmobilok többségében lévő Snapdragon 855-tel is, és közel azonos eredmények születtek a Geekbench-ben. Részletes specifikációkat még nem tudunk a Kirin 820-ról, de az eredmények alapján valószínűleg négy Cortex-A76 és négy Cortex-A55 mag kerülhet bele. Gyaníthatóan 7 nanométeres node-on készül a chip, és az előző generációhoz képest frissítik az NPU-t, valamint az ISP-t is. Eddig elég korrekt kis mobilnak tűnik a Honor 30S, kíváncsian várjuk mennyit kérnek majd érte.