Egyre nagyobb bajban a Huawei

2020 utolsó negyedéve nagyon jól sikerült az Apple-nek, de még mindig a Samsung ül a mobilpiac trónján, a Huawei statisztikái pedig egyre gyászosabbak. 

A Counterpoint és a Canalys is közzétette a legújabb statisztikáit a mobilpiacról, a teljes 2020 évre és az utolsó negyedévre vonatkozóan is kaptunk adatokat. Talán nem meglepő, hogy összességében -ha az egész évet nézzük- továbbra is a Samsung uralja a piacot. A dél-koreai vállalat 19 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak még úgy is, hogy az előző évhez képest több mint 10 százalékkal kevesebb okostelefont adtak el. Az Apple-nek nagyon jól sikerült a karácsonyi időszak, több mint 80 millió készüléket szállítottak le az utolsó negyedévben, éves szinte pedig picit több mint 200 milliót. Ezzel meg is szerezték a dobogó második helyét.

A Huawei helyzete cseppet sem rózsás, 2020 utolsó negyedévében 21 százalékkal kevesebb mobil értékesítettek, az előző év ugyanezen időszakához képest. Ezzel éves szinten visszacsúsztak a harmadik helyre, ha pedig az utolsó negyedévet nézzük még a Top 5-be sem fértek bele. Az USA szankciói megtették a hatásukat, a kínai vállalat küzd az életben maradásért globális piacon. Hiába jöttek saját ökoszisztémával, a Google alkalmazásait nem tudták kiváltani. Próbálkozások voltak minden területen, de a felhasználók számára fontos a GMS, ezért inkább más gyártókat választottak.

A Xiaomi eladási adataiból jól látható, hogy a Huawei fanok egy része hozzájuk pártolt. Az év utolsó három hónapjában 31 százalékkal több készüléket értékesítettek 2019 ugyanezen időszakához képest. Éves szinten pedig 17 százalékos növekedést értek el. A legnagyobb sikert a Realme könyvelhette el, náluk tavaly 65 százalékkal több telefon talált gazdára. Ez főként annak köszönhető, hogy a Realme nyitott a nemzetközi piac felé.