Elbúcsúzhatnak a webes jelszavaktól az Android felhasználók

Az iOS 12 bevezetése óta az iPhone-okon nem kell külön begépelni a felhasználónevünket és a jelszót a böngészőben és több alkalmazásban. Már az ujjlenyomatunkkal tudunk hitelesíteni, így villámgyors lett ez a művelet. Úgy tűnik hamarosan az Androidosok is megkapják ezt a funkciót, még az új főverzió előtt.

Idegesítő szokott lenni, amikor lépnél be egy adott weboldalra, de nem emlékszel a felhasználónévre vagy a jelszóra. Lehet menteni a böngészőben is világos, de ez nem éppen a legbiztonságosabb megoldás, és van amikor hiába megyünk rá többször is a mentésre, az eszköz valami oknál fogva nem jegyzi meg.

Egy frissítésnek köszönhetően a felsoroltak egy része kiküszöbölhető lesz egy biztonságos, de annál egyszerűbb megoldással, feltéve ha legalább Android 7 Nougat rendszert futtató készüléked van. A Pixel tulajok egyébként már egy ideje használhatják ezt a funkciót, és a Google ígérete szerint a napokban a többi Android felhasználó számára is elérhetővé válik ez a lehetőség, gyártótól függetlenül. Nem kell majd a felhasználónév és jelszó beírásával bíbelődni, elég lesz az ujjunkat a biometrikus azonosítóra tenni. Még mielőtt valakinek valami összeesküvés-elmélet szövődne meg a fejében, az ujjlenyomatunk természetesen nem fog kikötni a Google szerverein, azt csak a készülék tárolja.

A Google, a FIDO és a W3C közötti együttműködés eredménye ez a funkció, és a tervek szerint a jövőben arcalapú feloldással is használható lesz. A hivatalos magyarázat alapján, amikor a felhasználó felkeres egy kompatibilis szolgáltatást, legyen az mondjuk a passwords.google.com, akkor küld egy WebAuth csomagot, átadva a hitelesítő adatokat, melyeket még az elején a funkció beállításakor kapott. A végeredmény tehát egy érvényes FIDO2 aláírás. Pontosan nem tudni mikortól lesz elérhető ez a szolgáltatás, feltelhetően a Chrome egy új verziójával fog érkezni, és a támogatott applikációk esetében is egy frissítést követően tudjuk majd használni.

FORRÁSgoogle
MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress a [email protected] e-mail címen.