Elég gyatra jövőt jósolnak a Huaweinek

huawei-usa-cover

A TF International Securities elemzője szerint akár az is megtörténhet, hogy a Huawei idővel kilép majd a mobilpiacról.

Ming-Chi Kuo a TF International Securities elemzője az elmúlt évek során már számtalanszor bizonyított szakértelmét illetően. A fiatalember már sokadszorra jelzett előre olyan telekommunikációs fordulatokat melyek később végül megvalósultak. Valamint az innovatív fejlesztésekkel kapcsolatos információval kapcsolatban is rendszeresen bizonyított már. Ezúttal a Huawei jövőjével kapcsolatban osztotta meg gondolatait és be kell valljuk nem igazán jósolt jókat a kínai cégnek.

Az első körben mindenképp érdemes tisztázni, hogy az USA szankciói nem csak a Google-t és ez által az Androidot érintik. Ezzel mint tudjuk még nem is lenne probléma, mert a Huawei közben fejleszti saját rendszerét is. A gond itt leginkább azzal van, hogy a többi amerikai cég is érintett, a fő forrás pedig az, hogy ez licencekre/technológiákra is kiterjed melyek szinte a legtöbb mobilos alkarész legyártásához szükségesek. Ez pedig azt jelenti, hogy a Huawei így gyakorlatilag el lett vágva az ellátási lánctól, tehát a processzorok vagy a kamerák beszerzésénél jönnek a gondok. Az elmúlt időszakban több Huawei telefon is Kirin processzor helyett MediaTek lapkával érkezett, ez szintén ennek a következménye. Jelenleg a MediaTek-től szerzi be a lapkákat a Huawei, melynek szeptember 15-ig van engedélyezve, hogy kereskedjen a kínai céggel. Remélhetőleg ezt követően is meghosszabbítja majd az Egyesült Államok kormánya ezt az jogosultságot, különben nagyon gyorsan kerülne nagy bajba a gyártó.

Ming-Chi Kuo szerint azonban még ha így is sikerülne a Huawei-nek beszereznie a szükséges alkatrészeket, nagyon meg fogja szenvedni a szankciókat. Idővel csökkenni fog a piaci részesedése és a versenyképessége is. Annak ellenére, hogy a már több mint egy éve a feketelistára való kerülést követően, idén mégis szárnyaltak a Huawei eladásai, ez nem mindig lesz így.

Az sincs kizárva, hogy jövőre a globális értékesítés 75%-kal visszaesik, amire azért valljuk be meg van az esély főleg a Google szolgáltatások hiányában. Ebből adódóan pedig kevesebb alkatrészre lesz szükség, ami tömegrendelés esetében az árak növekedésével is járhat. A kínai felhasználók pedig nem fogják “eltartatni” a Huawei-t, mivel a licencek hiányában más alkatrészek kerülnek bele a mobilokba így előfordulhat az is, hogy romlik a már megszokott minőség amiből az Oppo vagy a Xiaomi még rendesen is profitálhat ha átcsábítja magához a felhasználókat.

Mindent összegezve, Kuo szerint az sem kizárható, hogy idővel a Huawei teljes egészében elhagyja majd a jövőben okostelefon piacot, ami nem hangzik valami jól, egy ilyen neves elemző szájából.

MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.