Elég olcsó lett az iPhone 11, csak nem nálunk

A pletykák igazak voltak, az Apple az iPhone XR folytatását szimplán iPhone 11 néven dobta piacra. Ez a standard modell, ami mellé társul a két Pro változat.


Miután az iPhone XR rendkívül népszerű volt, a folytatást a keynote-on egy szép hosszú bemutatón ismertették meg velünk. A dizájn a kamerarendszert leszámítva nem változott, de a ház valamivel ellenállóbb anyagból készült, mint az előző modellnél. A kijelző továbbra is 6,1 hüvelykes Liquid Retina LCD panel 828 x 1792 pixel felbontással, a felső sávjában szenzorszigettel és a Face ID-hez szükséges érzékelőkkel.

Az előlapi kamera immár 12 megapixeles és 4K-ban 30 fps sebességgel tudunk rögzíteni vele. Van lassított videó-mód is, amit slofie-nak neveztek el, itt 120 fps-es videókat tudunk lőni. A hátlapra két modul kerül, egy méretes négyzet alakú kameraszigettel, ami magában foglal még egy LED vakut és egy mikrofont. Mindkét egység 12 megapixeles, az egyik széles látószögű, a másik pedig ultra széles látószögű szenzor. A portré mód mostantól házi kedvenceinket is felismeri, illetve elérhetővé vált a 2x-es optikai zoom. A kamera alkalmazás hosszabb záridőt és fejlettebb képfeldolgozást támogat.

A QuickTake funkciónak valószínűleg sokan fognak örülni, ezzel fotózás és videózás között nem kell váltani, elég ha hosszan nyomjuk a gombot és sorozatképek helyett videót tudunk készíteni. A Face ID állítólag még gyorsabb lett, a sztereó hangszórók Dolby Atmos hangzást kaptak, az üzemidő pedig 1 órával megnövekedett. Támogatott a vezeték nélküli töltés, és van 18W-os gyorstöltés is. A motorháztető alá a 7 nanométeres gyártástechnológiával készült A13 Bionic lapka került, ez elvileg 20 százalékos sebességtöbbletet hoz a CPU és a GPU tekintetében.

Hat színben kerül forgalomba az iPhone 11, ezek a fekete, fehér, piros, lila, sárga és zöld. Adott az IP68 védettség, gigabites LTE és Bluetooth 5.0. Jack csatlakozó nincs, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó nincs, 5G nincs és lényegében semmi olyant nem hozott az iPhone 11, amit más gyártótól még nem láthattunk volna. Az ára 699 dollár, ami átváltva 210 ezer forint lenne, DE itthon az Apple hivatalos partnereinél 290 ezer forintot kérnek majd érte. Ez a 64 GB-os modell ára, aki 128 vagy 256 GB-osat szeretne, mélyebben a zsebébe kell majd nyúlnia.