Eléggé fogyasztja a tárhelyet a Galaxy S20 mobilokkal készített 8K-s videó

A Galaxy S20 szériával debütáló 8K videórögzítés nagyon szuperül hangzik, de azért fogyasztja rendesen a tárhelyet.


A napokban bemutatott Galaxy S20 széria egyik sajátossága az, hogy a termékcsalád mindegyik tagja képes 8K felbontásban videót rögzíteni. A Samsung új csúcsmobiljaival 24 kép/másodperces videókat rögzíthetünk 8K felbontásban ami példa értékű a mobil iparágban. Természetesen a nagy felbontású videók több helyet is foglalnak mint a manapság népszerű 4K felvételek. A Samsung hivatalos adatai szerint egy pontosan 1 perces videófelvétel 600 megabájt méretű fájlt eredményez. Ez persze kodektől függően változhat, a 600 megabájt a HEVC kodeket használva érhető el. Soknak hangzik, de ez a 600 megabájt még így is kevesebb mint kétszerese egy S10+ készülékkel készített 4K videó méretének. Utóbbi ugyanis 350 megabájtot foglal.

galaxy-s20-szeria

A Galaxy S20 készülékek egyébként gyárilag 5 perces 8K videó rögzítésére vannak korlátozva. Ez nem mondható újdonságnak, mivel a Galaxy S10 szériánál is voltak hasonló korlátozások. Ott 4K 30 fps-en 10 percet, míg 4K 60 fps-en pedig 5 percet rögzíthettünk. Kérdéses, hogy mennyien fognak ilyen felbontású videókat készíteni, mivel manapság a legtöbb otthonban maximum 4K felbontású monitor vagy televízió található. Ettől függetlenül azért lehetnek próbálkozások és ezért is furcsa egy kicsit a Samsung-tól, hogy a legtöbb Galaxy S20 mobil csak 128 GB tárhellyel került forgalomba, melyből azért az Android rendszer is foglal jó pár gigabájtot. Persze, akinek nem lenne elég a tárhely lehetősége arra, hogy memóriakártyával bővítsen.

FORRÁSsammobile
MEGOSZTÁS
Mindig is érdekeltek a mobiltelefonok, 2016-ban kezdtem el saját oldalam, azóta naponta írok a számomra is érdekes tartalmakról.