Elérhető az Apple Pay Magyarországon – mutatjuk hol és hogyan használhatod

A múlt héten már lehetett hallani, hogy hamarosan megérkezik az Apple Pay Magyarországra. Pontos dátum nem volt, de az OTP mai sajtótájékoztatóján bejelentette, a reggeli óráktól már éles a rendszer és lehet a kártyákat regisztrálni.


Egyelőre még csak az OTP MasterCard és Maestro-kártyával rendelkező ügyfelei érhetik el a szolgáltatást, arról nem esett szó, hogy mondjuk a VISA kártyás tulajok mikortól tudják majd használni. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint néhány óra alatt 10 ezernél is többen regisztrálták. Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója arra számít, több százezer Apple felhasználót fogja majd használni a rendszert és a 20 milliárdos volumenű mobilfizetéses tranzakció a jövőben a többszörösére növekszik.Elérhető az Apple Pay MagyarországonAz Apple Pay teljesen biztonságos, a kártyaadatokat nem tárolja a telefon és az Apple szerverei sem. A szoftver egyedi azonosítót rendel hozzá minden tranzakcióhoz, ezek pedig titkosítva vannak az eszköz biztonsági moduljában. Minden tranzakcióhoz, egyedi alkalmanként változó biztonsági kód tartozik. Az első használt előtt a Wallet alkalmazásban hozzá kell adnunk a kártyánkat. Ezt az alkalmazáson belül tehetjük meg, a dolog egyszerű csak a kártyaadatokat kell megadni. A tranzakciók előtt mindig hitelesít a rendszer (Face ID vagy Touch ID) így csak a tulajdonos használhatja.

Fontos tudnivalók az Apple Pay használatához:

  • Az Apple Pay az NFC-s terminálokkal használható, tehát bárhol ahol adott az érintéses fizetési lehetőség
  • A támogatott készülékek: iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR és az Apple Watch-ok
  • A szolgáltatás teljesen díjmentes
  • Vásárlási limit nincs, csak kártyához beállított napi limit
  • Pénzt egymásnak még nem lehet küldeni
  • Online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk és a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is tudunk fizethetni

Ha Apple Watch-al fizetsz az órának a csuklódon kell lennie feloldott állapotban. Az oldalsó gombot bekapcsoló gombot egymás után duplán benyomva elő is jön a kártyád a kijelzőn és jelez a Watch, hogy készen áll a rendszer a fizetésre, ezt követően már csak a terminálhoz kell tartani az órát.Touch ID-s iPhone esetében a Home gombot kell duplán nyomni, Face ID-s készüléknél pedig a bekapcsoló gombbal kell ugyanezt. Ekkor bejön a Wallet és ellenőrzi az ujjlenyomatod vagy az arcodat, ezt követően már csak oda kell tartani a készüléket a terminálhoz. Ha van Touch ID-s Mac-ed azon is tudod aktiválni az Apple Pay-t, de csak a Safariban egyes weboldalaknál lehet használni. Az iPadek esetében is kell hozzá Touch ID vagy Face ID, fizetni pedig az alkalmazásokban és a Safarin keresztül tudsz.„Az OTP Bank vezető szerepet tölt be a digitális és mobilfizetési megoldások terén. A mai nap pedig egy újabb fontos mérföldkő a hazai mobilfizetés és a bank történetében. Az OTP Bank a MasterCarddal közösen, elsőként tette elérhetővé az ügyfelek számára az Apple Pay szolgáltatást Magyarországon. Büszkék vagyunk arra, hogy fejlesztéseinkkel hozzájárulhatunk a gyors, kényelmes és biztonságos mobilfizetés elterjedéséhez” – nyilatkozta Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója.

Remélhetőleg a többi bank is azon lesz, hogy minél előbb elérhetővé váljon náluk is az Apple Pay. A cikket folyamatosan frissítjük, ha nem OTP-s vagy érdemes lesz néha visszanézni az oldalra.

Frissítve (2019.05.22.):

Az OTP sajtótájékoztatója után a CIB bank gyors közleményben reagált, hogy még idén igyekszik bevezetni a szolgáltatást.

Az Erste valamivel konkrétabb választ adott, náluk heteken belül jöhet az Apple Pay és bármilyen Erste lakossági bankkártya esetében adott lesz, tehát a VISA-sok is használhatják.

Frissítve (2019.06.30.):

Ha minden igaz a következő forgatókönyve lehet számítani,

  • 2019. július: Erste Bank
  • 2019. július-augusztus között: CIB Bank
  • 2019. október-december között: K&H Bank
  • 2020. január: Budapest Bank
Frissítve (2019.07.02.):

A mai naptól már az Erste ügyfelei is igénybe vehetik az Apple Pay-t. Jó hír, hogy az OTP-vel ellentétben nem csak a MasterCard, hanem a bank által kibocsátott minden kártyájával használható lesz.

A Gránit bank is elérhetővé tette a szolgáltatást: Örömünkre szolgál, hogy mától új mobilfizetési megoldásként kínálhatjuk ügyfeleinknek az Apple Payt, és ezzel egyszerűsíthetjük online és bolti vásárlásaikat – mondta Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója