Eltűnnek a lájkok Instagramról

Kétségkívül az Instagram napjaink egyik legnépszerűbb közösségi hálózata. Februári adatok szerint, havonta egy milliárd aktív felhasználóval, akik több mint 100 millió fotót töltenek fel napi szinten.


Egyetlen nap alatt kettő milliárd lájk születik, ez az egyik legegyszerűbb formája annak, hogy valamiről kinyilvánítsuk véleményünket az Instán, de úgy néz ki már nem sokáig. Néhány hónapja Kanadában kezdte el tesztelni az Instagram azt a funkciót, ami eltüntetni a lájkokat. A felhasználók nem látják, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak saját képeinkre vagy videóikra érkezett lájkok száma látható. Konkrétan még nem nyilatkoztak arról mennyire volt sikeres ez a kanadai teszt, de most újabb hat országra bővítették ki a kísérletet, ezek Új-Zéland, Brazília, Írország, Olaszország, Ausztrália és Japán.

Kanadában egyébként egy rövid időre újra láthatóak voltak a lájkok, de szerda délután ismét eltűntek és az Instagram közölte, hogy tovább folytatódik a tesztelés. A lájokok nélküli dizájn prototípusa (lenti kép) áprilisban a tesztelés előtt kiszivárgott. A döntést egyébként azzal indokolják, hogy szeretnék ha a felhasználók nem arra koncentrálnának, mennyi lájkot kapnak képeik vagy videóik, hanem az adott pillanatot élveznék ki egy nyaralás vagy valamilyen esemény során. Sokan hajlamosak lájkban mérni a sikert, előfordul, hogy a rosszabbul teljesítő bejegyzéseket törlik, ezzel úgy tűnik mintha minden megnyilvánulásuk óriási siker lenne. Több esetben már a lájkvadászat negatívan befolyásolja a tartalmat.

A tervek szerint ha csak a posztoló számára válna ismertté a visszajelzések száma nem nehezedne akkora nyomás a felhasználókra. Ez  főként a fiataloknál jelent problémát ahol már halálesetek is előfordultak az “Instagram miatt”. Szóba jött az is, hogy a kommentek sem lesznek láthatóak, erről hivatalos megerősítés nincs. Magyarországot egyelőre nem érinti a dolog, de nem tudni mikor döntenek úgy az Instánál, hogy globálisan is eltüntetik a lájkokat. Valószínűleg előbb-utóbb ez is bekövetkezik majd, nem véletlen az egyre több ország bevonása a tesztelésbe.

MEGOSZTÁS
PR cikkekkel, linképítéssel kapcsolatban keress az info@gsmring.hu e-mail címen.

1 hozzászólás

Comments are closed.