FBI, CIA, NSA: Ne használj Huawei telefont!

írta: odinsann

Eddig sem ment zökkenőmentesen a a Huawei amerikai piacra való bejutása, most ezt tovább bonyolítja a napokban lezajlott Hírszerzési Bizottság ülése.


Az Egyesült Államokban a napokban megtartott Hírszerzési Bizottság ülése során az FBI, CIA és NSA elnökei azt javasolták, hogy ne használjanak az amerikai állampolgárok Huawei és ZTE telefonokat. Chris Wray, az FBI feje meg van arról győződve, hogy a kockázatos a kínai gyártónak lehetőséget adni arra teret kapjon az amerikai telekommunikációs hálózatban. Már korábban is kifejezték ezzel szemben aggodalmukat, mivel a Huawei alapítója Ren Zhenfej a Népi Felszabadító Hadsereg egyik mérnöke volt.

Együttes véleményük szerint a Huawei mobilok amerikai piacra való bejutása lehetőséget adhat információk megszerzésére vagy módosítására. A Huawei persze mindig cáfolja a kínai kormánnyal való összefonódását, de ennek ellenére 2014-ben mégis kizárták az amerikai telekommunikációs tenderekből. Sőt a napokban beterjesztett törvénytervezet is nagy mértékben megnehezítheti dolgukat, ami alapján megtiltanák az amerikai hivatalnokoknak a Huawei és ZTE mobilok használatát.