Felkészült a Google-lel való szakításra a Huawei: bemutatták a HarmonyOS-t

Néhány órával ezelőtt megkezdődött a Huawei fejlesztői konferenciája, ahol Richard Yu a cég fogyasztói üzletágának vezetője, bemutatta a Huawei saját operációs rendszerét. Az elmúlt hetekben hallott HarmonyOS lett végül a befutó, de a Hongmeng-gel kapcsolatos pletykáknak is volt alapja, mivel Kínában ezen a néven érkezik a rendszer.


Az amerikai szankciók bevezetését követően elkezdtek szállingózni a hírek a Huawei saját fejlesztésű rendszeréről. Már korábban kiderült, hogy nyílt forráskódú lesz, így akár több másik gyártó is átpártolhat a jövőben a Huawei-hez. Sőt, olyan hír is jött, hogy 60 százalékkal gyorsabb lesz, mint az Android. Hamarosan megtudjuk, volt-e alapja ezeknek az infóknak, mert a HDC-n (Huawei Developer Conference) azt is elárulták, hogy holnap mutatják be az első HarmonyOS-t futtató készüléket a Honor márkanév alatt.

A rendszert egyébként 2017-ben kezdték el fejleszteni, és úgy tervezték, hogy könnyen adaptálható legyen több eszközre is. A televíziók, laptopok, telefonok, okosórák és egyéb termékek is tudják futtatni. Olyan mikrokernelt kapott, amivel készülékek széles körét tudja kiszolgálni, így az alkalmazásokat nem kell külön-külön fejleszteni minden eszközre.

Richard Yu pont ezt emelte ki a Harmony előnyeként, szerinte az a baj a Google-lel és az Apple-lel, hogy telefonra, táblagépekre, okosórákra és laptopokra is külön rendszert készítenek. Pedig ugyanarra épülnek, tehát ugyanazt a rendszert is képesek futtatni. A másik probléma, hogy egyre több eszköz készül, és lassan mindegyiknek saját OS-e lesz, így nem tudnak majd olyan tökéletesen együttműködni.nagy_tervei_vannak_a_huaweinek_a_harmonyosel

A HarmonyOS éppen annyi erőforrást használ, amennyire a rendszernek szüksége van, Richard Yu szerint nem csak gyorsabb, de biztonságosabb is lesz minden jelenleg piacon lévő operációs rendszernél. A Huawei vezér ettől függetlenül kiemelte, továbbra is elkötelezettek maradnak az Android mellett, de ha a jövőben ez az együttműködés valami oknál fogva megszakad, lesz B-tervük. A HarmonyOS-ről bővebben egyelőre nem esett szó, valószínűleg holnap már láthatjuk működés közben is.