Filléres iPhone-okkal csalják ki banki adatainkat

Az elmúlt napokban többen is kaptak szöveges üzenetet egy 30-as telefonszámról, amiben arról értesítik őket, hogy egy sorsoláson a harmadik helyen végeztek és nyertek egy új iPhone-t. Természetesen hatalmas kamuról van szó, ingyen iPhone-t még mindig nem osztogatnak senkinek.

A dolog egész jól hangzik, de ha rákattintunk az üzenetben lévő linkre átirányít egy oldalra minket, ahol picit több, mint 300 forintot kérnek a készülék kiszállításáért. Ennyit valószínű mindenkinek megér egy iPhone 11 Pro. Ezért sokan úgy vannak vele, hogy kifizetik ezt a minimális összeget, ha pedig csak átverés és nem kapják meg a mobilt, sokat nem buknak rajta.

Közben elindul a visszaszámláló, és 33 másodperc alatt kell eldönteni élünk-e az ajánlattal. A hivatkozás a winanticipation.com című oldalra vezet, ami rögtön begyűjti a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a CVC számot ha leadjuk a rendelést, tehát egyszerű adathalász-kampányról van szó. A bankkártya adatokkal a zsebükben, a csalók ezt követően szépen elkezdenek leemelgetni bizonyos összegeket a számlánkról.

A bevett szokás általában az, hogy kisebb összegekkel húznak le minket, ez nem olyan feltűnő és így akár több éven át is élősködhetnek rajtunk. Az év utolsó heteiben még aktívabbak az internetes csalók érdemes résen lenni, ne dőljön be senki az ilyen ócska trükköknek.